Samtidens klimafilosofi - sameksistens i klimakrisens tidsalder
Vejen ud af klimakrisen kræver mere end teknologiske løsninger og ændringer i vores forbrugsvaner. Det kræver en fundamental ændring af det antropocentriske verdensbillede, som vi har indrettet vores verden efter.
På kurset om samtidens klimafilosofi vil I blive introduceret for nogle af de filosoffer, der siden 90’erne har været optaget af at skabe bedre betingelser for vores sameksistens med ikkemenneskeligt liv. Fælles for disse tænkere er, at i stedet for at opfatte mennesket som hævet over og adskilt fra naturen, insisterer de på at se mennesket som dybt forbundet og sammenfiltret med naturen. Vi vil desuden undersøge og diskutere, hvordan denne tænkning gør op med antropocentriske perspektiver i den vestlige filosofihistorie.
Der vil på kurset blive arbejdet med Jane Bennetts teori om den “vitale materialitet”, Timothy Mortons “mørke økologi” og Anna Tsings “multiartslige etnografi”. Vi vil også komme forbi Hartmut Rosas teori om resonans og forholdet mellem det kontrollerbare og det ukontrollerbare og undersøge, hvilken betydning resonansrelationer med naturen kan have for vores forståelse af menneskets plads i verden og for udviklingen af mere bæredygtige og meningsfulde måder at leve på i en tid præget af økologiske kriser.
Undervejs på kurset vil vi desuden diskutere samtidens økolitteratur, klimapolitik og muligheder for klima-engagement.
Kurset har karakter af en faciliteret læsekreds. Det vil sige, at der til hver gang skal læses et kortere uddrag af den pågældende filosof, som underviseren introducerer til, og vi i fællesskab taler om.
Ved gymnasielektor i filosofi og forfatter Line Hasle
Kursusdetaljer
795 kr./person
Underviser
Line Hasle
795 kr./person
Tilmeld kursus