Priser for hele kurset

Info om priser
Priserne kan variere afhængigt af forskellige kommunale tilskud
  • Fuldt betalende 130 kr/person

Kursusdage

  • 26-10-2022
    Onsdag
    18:30 - 21:00

Beskrivelse

Republikken Irland – er Sinn Fein den nye magtfaktor?
I juni 2020 kunne man på et pressemøde høre partilederen for Fine Gael, og Taoiseach i det irske parlament, Leo Varadkar (f.1979) erklære: ”Borgerkrig-ens politik sluttede for mange år siden i vores land, men i dag slutter den også i parlamentet”. Hermed sigtede han til det forhold, at de to store, gamle liberale partier Fine Gael og  Fianna Fail siden den irske borgerkrig for et år-hundrede siden ideologisk set var stort set enige uden rigtigt at kunne for-brødres. Det der bragte forandringen ind i den irske indenrigspolitik var den overraskende store valgsejr til Sinn Fein, der normalt altid udhænges som det venstreorienterede, republikanske, irsk-nationalistiske parti, der havde tætte bånd til det militante IRA. Partiets populære leder, Mary Lou McDonald, var en vigtig faktor i partiets øgede popularitet, men alle forsøg på at danne rege-ring med Irlands to traditionelle magtpartier (Fine Gael og Fianna Fail) var dømt til at mislykkes, da de begge ville gøre hvad som helst for ikke at få Sinn Fein til magten. Vi sætter lup på historien, der naturligvis også involverer Brexit, Nordirlands stilling og udsigterne for et forenet Irland.

Europas kriser og konflikter - før og nu
Ved seniorkonsulent, kulturhistoriker Tommy P. Christensen, Malmø

Russiske angreb på fredelige nabolande, energikrise, nye alliancer og ”frosne” grænsekonflikter. Europæiske historie er ikke blevet nemmere at holde styr på med de talrige kriser og konflikter under – og efter – Den kolde Krig.
I denne spændende række af foredrag tager vi fat i de enkelte europæiske nationers historie og situation før og efter milleniumskiftet. Ofte har der i de enkelte lande være forhold, der også påvirket udviklingen uden for landets egne grænser, og som noget nyt gennemgår vi EAEU's medlemslande – Putins modstykke til EU.
Alle onsdage indledes med en landepræsentation, hvor særpræg af historisk, religiøs og politisk art ridses op, og efter en pause med kaffe, the og kage, tager vi fat på de nyere kriser og konflikter i - og omkring - nationen. Der udleveres udførligt undervisningsmateriale med kildehenvisninger ved alle foredragene. Tilsammen giver det et godt overblik over de væsentligste problemer i nyere europæisk historie.

Der udleveres udførligt undervisningsmateriale, med kildeangivelser ved foredraget.

Der serveres kaffe/the og kage i pausen.

Lignende kurser