3 dages tur til Sønderjylland 2023
Start: 22.09.2023, kl. 07:00
AOF Sydvest Sjælland - Ringsted , AOF Sydvest Sjælland
Busopsamling iflg. aftale, .,
Mogens Larsen
Priser for hele kurset
- Enkeltværelse 3500 kr/person
- Fuldt betalende 3300 kr/person
Kursusdage
-
22-09-2023Fredag07:00 - 23:00
-
23-09-2023Lørdag07:00 - 23:00
-
24-09-2023Søndag07:00 - 20:00
Beskrivelse
3-dagestur til Sønderjylland, Sydslesvig og Holsten 2023
Besøg nogle af de historiske steder og hør historien
Fredag 22. september:
Afgang fra Ringsted station kl. 8.00. Turen går over Storebæltsbroen og Fyn videre over Lillebæltsbroen til rasteplads Hylkedal, hvor vi skal have formiddagskaffe.
Derefter fortsætter vi tværs over Sønderjylland til Ribe, hvor vi skal besøge det nyoprettede ”Heksemuseum”, der fortæller den uhyggelige historie om heksefrygten, som for alvor ramte Danmark i 15-1600-tallet. Hekseprocesserne fik grusomme konsekvenser her, da netop Ribe var central i de danske hekseprocesser. Ja, Danmarks mest berømte heksesag udspillede sig i gaderne omkring museet, nemlig sagen mod skrædderkonen Maren Spliids, som blev brændt på bålet i 1641.
Derefter fortsætter vi til ”Olgerdiget”, som er et mere end 12 km langt ikke så kendt voldanlæg fra yngre jernalder. Volden kan tolkes som en grænsevold, der er bygget med front mod nord, og vi kan se, at det er udbygget og forbedret omkring år 200. Det har været en meget udbygget vold, som kan have dannet grænse mellem folk sydfra og de vilde jyder.
Derfra kører vi ned til grænsen ved Rudbøl, hvor vi kan stå med et ben på hver side af grænsen mellem Danmark og Tyskland, hvorefter vi fortsætter til restaurant Rosenkranz for at spise frokost.
Efter vi har besøgt Olgerdiget, må vi naturligvis ned og se Unescos verdensarv - ”Danevirke”, som var vores værn mod syd gennem 1500 år. Vi går en tur langs volden og ser det imponerende voldafsnit, Porten til Norden, Valdemars teglstensmur samt kanonskanserne fra 1864.
Derfra kører vi ned til Slien for at besøge den tidligere herregård Louisenlund (I dag berømt kostgymnasium), der tidligere var i meget tæt kontakt med den danske kongefamilie og Den danske Frimurerorden. Her får vi en guidet rundtur i frimurerhaven. Såvel bygning som park blev oprettet af den danske frimurerordens stormester i slutningen af 1700-tallet.
Derefter kører vi til et af danskhedens suveræne steder Christian VII’s jagthytte ”Christianslyst”, hvor vi skal indkvarteres, have middag samt derefter opleve vores meget berømte sangaftener med ”Højskolesangbogen”, klaverledsagelse og socialt samvær. Denne aften vil Mogens Larsen pga. besøget på Louisenlund og Eutin slot fortælle kort om herregårdshavers ændringer fra barokhaver til engelske haver omkring år 1800.
Lørdag 23. september:
Efter morgenmad kører vi kl. 8.00 via Eckernförde og Kiel til den østlige del af Holsten for at besøge to store slotte, som begge har haft en vis forbindelse til det danske kongehus. Først skal vi besøge Eutin slot, som vi skal ind og se. Da det har været beboet helt frem til det tyvende århundrede, har det meste af interiøret overlevet til i dag, hvor det står som museum. Parken er en tidligere barokhave, der som mange andre steder i det 18. og 19. århundrede blev omdannet til en engelsk landskabshave.
Efter frokost fortsætter vi mod Plön, hvor vi må nøjes med at betragte slottet udefra, da det er privatejet i dag. På hjemturen kører vi til Holtenau for at se sluserne ved Kielerkanalens udløb i Østersøen. Der sejler årligt ca. 43.000 skibe gennem kanalen. Derfra fortsættes til Christianslyst.
Søndag 24. september:
Efter morgenmad kører vi kl. 8.30 til gudstjeneste i den danske kirke i Sporskifte, Flensborg vest. Derefter skal vi som sædvanlig op og hilse på ”Istedløven” på Flensborg gamle kirkegård med de mange soldatergrave fra de Slesvigske krige. Vi spiser frokost på St. Knudsborg, hvor brødre fra St. Knudsgildet fører os gennem nogle af deres ritualer og fortæller lidt af gildets historie.
Inden hjemturen starter, aflægger vi besøg i en grænsebutik. Forventer hjemkomst i Ringsted kl. 19.30.
Praktiske oplysninger:
Der er også påstigning over for ”Støvlet Katrines” hus i Sorø kl. 8.20 samt bag Slagelse Station kl. 8.40. Giv besked.
Husk pas og EURO
Turen foretages i samarbejde med Grænseforeningen og AOF
Pris i dobbeltværelse 3300 kr. og enkeltværelse 3500 kr.
Prisen inkluderer buskørsel, broafgift, overnatning, kaffe, morgenbufféer, frokoster, middage, aftenkaffe, foredrag, entréer, hyggeaften samt drikkevarer til frokosten på St. Knudsborg
Det forventes, at alle er selvhjulpne eller har hjælper med
Nærmere oplysning og tilmelding:
Mogens Larsen, tlf.: 25 21 30 51, mail: 050943mkl@gmail.com
AOF Sydvest Sjælland tlf. 21 13 01 02, mail: mail@aof-sydvest-sj.dk