Priser for hele kurset

Info om priser
Priserne kan variere afhængigt af forskellige kommunale tilskud
  • Fuldt betalende 300 kr/person

Kursusdage

  • 20-09-2023
    Onsdag
    17:00 - 20:00

Beskrivelse

I serien Landsbyliv arrangeres der en guidet tur rundt i den unikke og meget gamle landsby, Grumstrup.

Grumstrup har en lang og spændende historie. Den var Rytterdistrikt under kongen fra 1720 og der blev oprettet Rytterskole i et stadig eksisterende hus. Landsbyen har flere historiske efterretninger, f.eks. fra svenskerkrigene og byens navn Grum Strup, som måske betyder ”Den Grummes By”, peger på andre spændinger. Navnets endelse tyder på, at Grumstrup er en by, der er skabt af en overskydende befolkning fra en anden landsby og som har forladt denne, for at skabe et nyt sted at bo: En udflytterlandsby. Byen er således fra sen Vikingetid eller starten af Middelalderen.

Kirken på Troldkirke-bakken
Byens gamle sognekirke i Vedslet, knejser som vartegn for sognet. Den byggedes højtliggende på en rundet bakke i 1100-tallet. Ifølge sagnet forsøgte man først at bygge kirken på højen Troldkirke, men alt blev revet ned om natten. To stude blev sluppet løs og hvor de lagde sig, byggedes kirken, ovenover slugten hvor Kirkedalsbækken løber.

Byens liv
Grumstrup har gennem tiderne haft brug for mange håndværkere, hjulmænd, stenhuggere, møllere foruden byhyrder, vægter og en spildemand.
Der blev etableret Andelsmejeri fra 1886 og Brugsforening i 1901. Grumstrup Mølle eksisterede fra 1856 til 1954.

Landsbyen i egnen med mange oldtidsfund
Udenfor landsbyen er der funder mange oldtidsfund, disse tyder på, at der har været en samlet beboelse rundt om, sandsynligvis helt tilbage til jernalderen.
Længere tilbage er der fund fra jægerstenalderen, men de mange keramikfund fra jernalderen viser især udbredelse af landbrugskulturen, en kultur, der også har efterladt en kvindegrav med et smykke fra år 69 samt et drikkehorn. Fra bakketoppene kan man næsten se til Illerup Ådal, hvor de store krigsbytteofringer blev fundet i slaget, hvor den indtrængende fjende blev slået.
Uden for Grumstrup findes der også en del gravhøje fra yngre stenalder og fra bronzealderen - 2 økser på 2 forskellige pladser. Et middelalderhus og spor af middelalderens højryggede agre binder oldtiden sammen med middelalder og historisk tid.

Små historiske detaljer
På turen gennem landsbyen fokuseres der på de små historiske detaljer, eksempelvis gamle døre, 1600-tallets gamle bindingsværk og dørtavler. Med hjælp fra landsbyens egen historiekyndige beboer, Preben Schjødt, opdager vi historien i detaljer, men normalt ikke lægger mærke tid.

Den store brand
Den store brand halverede byen, da Den Røde Hane galede den 27. maj 1784 og 9 gårde og 4 huse nedbrændte.

Den guidede tur tager os med på en landsbyhistorisk aftenvandring gennem og rundt om byen. Til sidst serverer Grumstrup Forsamlingshus en hjemmelavet traditionel forsamlingshus-ret.

Dato: onsdag den 20. september kl. 17.
Mødested: Grumstrup Forsamlingshus, Lundgårdevej 7, Grumstrup, 8732, Hovedgård.
Gåtur: Ca. 3-4 km.
Spisning: Grumstrup Forsamlingshus kl. 19, drikkevare for egen regning.
Guide: Allan Skou Larsen, arkæolog og kulturhistorisk formidler.
Arr.: AOF Horsens-Hedensted Aftenskolerne i samarbejde med Horsens Museum.

Lignende kurser