Hvem bestemmer Europas sikkerhedspolitik?
Start: 10.10.2023, kl. 19:00
AOF Næstved & Susålandet , AOF Næstved & Susålandet
Grønnegades Kaserne, Grønnegade 10, 4700 Næstved
DEO Oplysningsforbundet
Priser for hele kurset
- Fuldt betalende 0 kr/person
Kursusdage
-
10-10-2023Tirsdag19:00 - 20:30
Beskrivelse
EU for begyndere: Ruslands invasion af Ukraine vendte op og ned på EU’s militære samarbejde. Danmark har afskaffet sit 30 år gamle forsvarsforbehold og Finland og Sverige er søgt ind i NATO. Hvem bestemmer EU’s sikkerheds- og forsvarspolitik? Kom til oplæg og debat med EU-ekspert Rasmus Nørlem m.fl.
Ruslands invasion af Ukraine vendte bunden i vejret på sikkerhedspolitikken i Europa på blot få uger. Siden krigen startede, har EU blandt andet indført historisk hårde sanktioner mod Rusland og har sendt våben og ammunition til Ukraine.
I Danmark er en ny, stor aftale om Danmarks forsvarspolitik indgået, hvor forsvarsbudgettet hæves markant. Den 1. juni 2022 blev forsvarsforbeholdet afskaffet ved en folkeafstemning, så Danmark nu kan deltage i EU’s udenrigs- og sikkerhedspolitik. Det kan for eksempel være ved at deltage i en eller flere af EU’s i alt ni militære operationer ved at stille penge, soldater eller militært udstyr til rådighed.
Hvem bestemmer EU’s forsvars- og sikkerhedspolitik – og hvad går forsvarssamarbejdet ud på? Hvad betyder det for Danmark, at vi har afskaffet forsvarsforbeholdet? Hvor meget magt har Parlamentet, når der skal forhandles med medlemslandene på sikkerheds- og forsvarsområdet?
Kom med til spørgetime og magtanalyse med Rasmus Nørlem Sørensen m.fl. forud for Europa-Parlamentsvalget i juni 2024, hvor Danmark skal vælge 14 ud af 705 pladser og hør mere om, hvad man som helt almindelig vælger i Danmark kan få indflydelse på i forbindelse med valget.
Rasmus Nørlem Sørensen er chefanalytiker i DEO og ekspert i EU, europæisk demokrati og europæisk politik. Chefredaktør for bogserien Samfundstanker, hvori han har udgivet 25 bøger om EU. I foråret 2022 udgav han antologien ”Krig i Europa – hvor står EU et år efter Ruslands invasion af Ukraine”.
Debatmødet er en del af et debatprojekt, som DEO afvikler i samarbejde med Folkebevægelsen mod EU, Europabevægelsen og Nyt Europa, der er finansieret af Europa-Nævnet.
Debatmødet er gratis, men tilmelding nødvendigt.
https://deo.dk/debat/naestved-hvem-bestemmer-europas-sikkerhedspolitik/