Priser for hele kurset

Info om priser
Priserne kan variere afhængigt af forskellige kommunale tilskud
  • Fuldt betalende 0 kr/person

Kursusdage

  • 10-10-2023
    Tirsdag
    19:00 - 20:30

Beskrivelse

EU for begyndere: Ruslands invasion af Ukraine vendte op og ned på EU’s militære samarbejde. Danmark har afskaffet sit 30 år gamle forsvarsforbehold og Finland og Sverige er søgt ind i NATO. Hvem bestemmer EU’s sikkerheds- og forsvarspolitik? Kom til oplæg og debat med EU-ekspert Rasmus Nørlem m.fl.

Ruslands invasion af Ukraine vendte bunden i vejret på sikkerhedspolitikken i Europa på blot få uger. Siden krigen startede, har EU blandt andet indført historisk hårde sanktioner mod Rusland og har sendt våben og ammunition til Ukraine.

I Danmark er en ny, stor aftale om Danmarks forsvarspolitik indgået, hvor forsvarsbudgettet hæves markant. Den 1. juni 2022 blev forsvarsforbeholdet afskaffet ved en folkeafstemning, så Danmark nu kan deltage i EU’s udenrigs- og sikkerhedspolitik. Det kan for eksempel være ved at deltage i en eller flere af EU’s i alt ni militære operationer ved at stille penge, soldater eller militært udstyr til rådighed.

Hvem bestemmer EU’s forsvars- og sikkerhedspolitik – og hvad går forsvarssamarbejdet ud på? Hvad betyder det for Danmark, at vi har afskaffet forsvarsforbeholdet? Hvor meget magt har Parlamentet, når der skal forhandles med medlemslandene på sikkerheds- og forsvarsområdet?

Kom med til spørgetime og magtanalyse med Rasmus Nørlem Sørensen m.fl. forud for Europa-Parlamentsvalget i juni 2024, hvor Danmark skal vælge 14 ud af 705 pladser og hør mere om, hvad man som helt almindelig vælger i Danmark kan få indflydelse på i forbindelse med valget.

Rasmus Nørlem Sørensen er chefanalytiker i DEO og ekspert i EU, europæisk demokrati og europæisk politik. Chefredaktør for bogserien Samfundstanker, hvori han har udgivet 25 bøger om EU. I foråret 2022 udgav han antologien ”Krig i Europa – hvor står EU et år efter Ruslands invasion af Ukraine”.

Debatmødet er en del af et debatprojekt, som DEO afvikler i samarbejde med Folkebevægelsen mod EU, Europabevægelsen og Nyt Europa, der er finansieret af Europa-Nævnet.

Debatmødet er gratis, men tilmelding nødvendigt.

https://deo.dk/debat/naestved-hvem-bestemmer-europas-sikkerhedspolitik/

Lignende kurser