Priser for hele kurset

Info om priser
Priserne kan variere afhængigt af forskellige kommunale tilskud
 • Fuldt betalende 490 kr/person
 • Folkepens socialpens efterløn Hvidovre, Hvidovre 340 kr/person

Kursusdage

 • 01-02-2023
  Onsdag
  15:00 - 17:00
 • 08-02-2023
  Onsdag
  15:00 - 17:00
 • 22-02-2023
  Onsdag
  15:00 - 17:00
 • 08-03-2023
  Onsdag
  15:00 - 17:00
 • 15-03-2023
  Onsdag
  15:00 - 17:00

Beskrivelse

Fem foredrag om Island historie og økonomi, sagaer, folkesagn, naturen og de politiske vilkår i en meget stor verden.

 1.feb 
Fra vikingebosættelse til selvstændig republik – om Islands historie
Torben Rasmussen
Hvorfor flyttede mange tusinde norske bønder til Island i slutningen af 800-årene, og hvordan fik de etableret sig i det folketomme land? Hør også om, hvordan kristendommen, reformationen, oplysningstiden og nationalromantikken spillede en rolle i Islands udvikling. Og hvordan var det med selvstyret og senere republikken?
  
  8.feb
De islandske sagaer, folkesagn og de små tøltere
Lise Hvarregaard
De islandske sagaer er Islands bidrag til verdenslitteraturen. Det er historiske romaner om drabelige stridigheder og stærke følelser. I beretningerne møder vi de islandske heste, de små tøltere, der gennem hundreder af år har været det vigtigste transportmiddel i øens uvejsomme terræn. Handlingen foregår i en scenografi af rå natur. Den rige fortælletradition i Island byder også på en række folkesagn, tæt knyttet til naturen og den islandske folkesjæl.

 22.feb
Får, fisk, finanskrise og flokke af turister – om Islands økonomi
Torben Rasmussen
Hvilke indtægtskilder finansierer det islandske velfærdssamfund, og er samfundet indrettet som det danske? Hvorfor endte finansvikingernes opkøbsbølge af udenlandske virksomheder, bl.a. i Danmark, i det økonomiske kollaps i 2018. Og status i dag? Er de på fode igen?
 
  8.mar
Hvor verden sprækker – om islands natur og naturfænomener
Leif Stubkjær
Island ligger på to kontinentalpladser, som flyder fra hinanden. Midt igennem øen opstår en sprække, som vokser med nogle centimeter om året og skaber spændende vulkanske fænomener. Her er gejsere, boblende mudderpøle og kogende vandhuller, og her findes verdens største lavamarker, vandfald i alle størrelser og smukke, blålige gletchere.
 
15.mar
Et lille nordisk land i et meget stort spil – om politisk selvstændighed i en storpolitisk verden
Torben Rasmussen
Kan et lille land med bare 375.000 indbyggere klare sig selv i en stor, krisefyldt verden? Hvordan med Rusland, Kina og de nye konfliktzoner omkring Arktis?

Foredragsholderne:
Torben Rasmussen, tidligere direktør for Nordens Hus i Reykjavik, litteraturhistoriker, direktør for Team Island og forfatter til ”Turen går til Island”.

Lise Hvarregaard, cand.mag. i dansk og kunsthistorie, tidl. lektor ved Islands Universitet i Reykjavik, forfatter og foredragsholder

Leif Stubkjær, fotograf og producent af natur- og dokumentarprogrammer til bl.a. DR og TV2


Lignende kurser