Priser for hele kurset

Info om priser
Priserne kan variere afhængigt af forskellige kommunale tilskud

Kursusdage

Beskrivelse

Seks foredrag – og vinsmagninger med nye ”ansigter” incl. dem, vi ikke fik besøg af i efteråret 2020. Vi besøger igen såvel nye som gamle lande/områder, hvor vi skal høre om og smage på gode vine udvalgt af de enkelte foredragsholdere/vinfolk. Hver gang smager vi på 6-8 vine, hvor der er god sammenhæng mellem pris og kvalitet. Du får historierne bag de enkelte vine og producenter - og også de gode ”vinhistorier”. Og som vanligt skal vi også høre om druesorter, jordbund, klimaforhold, vinifikation, smagning, opbevaring m.v. OG - alle ”vinfolkene” har proptrækkeren klar og snakketøjet i orden.  NB! Udgift til vin er inkluderet i prisen. Husk hver gang at medbringe min. 2 vinglas.
 
2021
7. okt. Bliv klogere på tysk vin v. Ole Porsvig, Tysk Vin Klub
Interessen for tyske vine er fortsat stigende - specielt de tyske Pinot Noir vine (Spät-burgunder). Nogle sammenligner dem endog med vine fra Bourgogne – bare billigere.  Historisk er tyske vine dog mes kendt for søde hvide- og dessertvine. Lavet på riesling i kvaliteter som. Spätlese eller Eiswein. I Europa var de dengang i højere kurs end næsten vinene fra f.eks. Bordeaux.
Efter 1945 kunne Tyskland ikke mere afsætte deres dyre vine, og man begyndte derfor at producere masser af billig vin. Det er slut - og i dag er de tyske vine ved at genvinde deres tidligere position. I de sidste 30 år har tyske vinbønder og deres forening VDP fået vendt udviklingen. Det meste tyske vin bliver i dag produceret som tørre vine (på tysk "Trocken"). Der laves nu masser af kvalitetsvine – også efter økologiske eller biodynamiske metoder.  Vi skal i dag smage på Tysklands vinstoltheder Riesling og Pinot Noir samt andre kendte druer.

4. nov. SPIER vine/Sydafrika v. Lotte Malmgren, COOP
Vingården SPIER, beliggende i byen Stellenbosch ikke langt fra Cape Town, kan dateres tilbage til 1692. Dermed er den en af de ældste vingårde i Sydafrika. Men det er blot 25 år siden, at COOP første gang smagte på vinen herfra. Og siden har vinene fra SPIER været på hylderne i alle butikker. Men SPIER er ikke bare en vingård. Den tager også socialt ansvar, sørger for jobs og uddannelse, adgang til sygeklinik m.v.
Og så til vinen. Der produceres vine i alle prisklasser. Chef-vinmager Frans K. Smit praler ikke selv af sine vine – men de vinder mange priser over hele verden. Gården er vegansk og økologisk certificeret. Der laves vine på mange forskellige druer – såvel røde som hvide. Som Frans K. siger: Jeg vil gerne beskrive min vin som et stykke musik. Fx som “Fly Me to the Moon” med Frank Sinatra!
 
2. dec. Makedonsk vin – vinens fædreland v. Jesper Winther, Winther Vine
Vin fra Makedonien (nu Nordmakedonien) er ikke det første man tager ned fra hylden, og det er en skam. Landet huser ca. 2 millioner indbyggere., og arealet er på ca. det halve af Danmarks. Selvstændighed fik man i 1991. Men vinproduktionen i området er ikke ny, og der er fundet tegn på produktion af vin og pres af druer fra 2000 år tilbage. Produktionen er på ca. 50 mio. liter om året. Trods ingen adgang til havet er der middelhavsklima med varme somre og et langt mildt efterår. Det giver gode muligheder for lang modning og ophobning af sukker i druerne, hvilket giver kraftige vine med høje procenter af alkohol. Der bruges en blanding af store, anerkendte internationale druer som Chardonnay, Riesling, Cabernet Sauvignon og Pinot Noir. Der bruges også en række lokale druer. der har masser af saft og kraft som fx Vranec (Zinfandel), Smederavka, Rkacideli m.fl.

2022:
6. jan. ”Italiens ukendte druer” v. Kenneth Lund, Nemogaarden, Solrød
Italien er en eksplosion af mangfoldighed i vinoplevelser. Historien, kulturen, vintraditionerne og særligt de mange forskelle i jordbund og klima giver vinoplevelser med enorme forskelle. 4.000 år med vinproduktion har skabt en vinkultur og en mangfoldighed i vin, som ikke finder sin lige nogen andre steder.
Kenneth Lund tager os på en rejse gennem Italien Og gør det med udgangspunkt i et udpluk af vinlandets mere end 560 godkendte druesorter
Vi skal høre om de mere sjældne druer, og smage et udpluk af vine fra regioner, som ikke så tit finder vej til vinglasset i Danmark.
Alle vine er enkelt-drue vine fra små, familieejede vingårde. Så vi kommer helt ind til vinbondens sjæl og hans passion bag vinen.
Kenneth Lund er en levende historiefortæller med et solidt kendskab til Italiens vine.

3. feb.  Amerikas ukendte vinområder v. Keld Johnsen, American Wine
Med få undtagelser producerer alle amerikanske stater vin.  Californien står for 95% af produktionen, mens staterne Washington og New York samlet står for ca.4%. Det efterlader ikke meget til de øvrige (47) stater. Det er derfor sjældent, at der kan smages på vine fra de ”ukendte” vinstater. Keld Johnsen har i mange år importeret vine fra USA, idet han i en periode var leder af restauranten på den amerikanske ambassade i København. Der laves oftest vin på franske druesorter som Cabernet Sauvignon, Merlot og Chardonnay – men også amerikanernes ”darling” Zinfandel (der deler DNA med Primitivo fra Italien) Så tag med på en tur rundt til nogle af de stater der har en (omend) lille produktion. Vi besøger bl.a. staterne Texas, New York, Michigan, Missouri, Virginia og New Mexico

3. mar.: Franske vine v. Kenneth Lundgren, AK vine  
”Bonjour”. Frankrig er verdens største vinland. Og er landet med mest Calcaire
(kalksten)… det bedste til vinproduktion. Det er også landet med de mest restriktive regler for vinproduktion - på godt og ondt.
Fra Champagnes unikke bobler, til Loires berømte Sancerre, smukke Alsace med ”rigtig Riesling ”, og Bordeaux`s berømte Cru´er.
Bourgognes gamle kult Pinot Noir vinmarker, til kultvine i Rhone -ægte Malbec i Cahors, og klasse rose i Provence. Derpå videre til de nye stjerner i Frankrigs Catalonien..
Frankrig kan det hele, Deres selvforståelse er enorm, og de mener de er de bedste.
Ganske ofte har de ret.

Lignende kurser