Priser for hele kurset

Info om priser
Priserne kan variere afhængigt af forskellige kommunale tilskud
  • Fuldt betalende 70 kr/person

Kursusdage

  • 27-09-2022
    Tirsdag
    19:00 - 21:00

Beskrivelse

Foredrag: "Alex – Miraklet fra Stalins Gulag".

Hvordan er det at starte sit liv i en barsk russisk fangelejr i det iskolde Sibirien under Stalins styre efter Anden Verdenskrig. Det fortæller 71-årige Alex Thomsen fra Augustenborg om i bogen "Alex – Miraklet fra Stalins Gulag". I sit foredrag fortælleren forfatter Thomas Kvist Christiansen historien om Alex, der kom til verden en december-dag kort før juleaften i 1950.

"Lille Alex" var søn af den sønderjyske læge Alexander Thomsen og den lettiske kvinde Olite Priede. De to mødte hinanden under et ti år langt fangenskab i de russiske Gulag-lejre. Takket være Olite Priedes søster i Riga reddede "Lille Alex" livet, det var nemlig en forbandelse at føde børn i de russiske fangelejre, og havde søsteren Anna ikke adopteret Alex, var han blevet sendt på russisk børnehjem blot to år gammel og var måske efterfølgende forsvundet.

I Thomas Kvist Christiansens foredrag fortælles ikke alene historien om Alex Thomsen men også om hans far, den sønderjyske læge Alexander Thomsen. Efter en frivillig hjælpeaktion for International Røde Kors i maj og juni 1945 i Berlin, hvor han hjalp skandinaviske koncentrationslejrfanger, blev han under falske anklager arresteret af russisk politi og først dødsdømt og siden straffet med ti års straffearbejde i Gulag-lejrene. Alexander Thomsen vendte i 1956 hjem til Danmark og med hjælp fra daværende statsminister H.C. Hansen fik Olite Priede og Lille Alex lov til at rejse til Danmark.

Thomas Kvist Christiansens foredrag er en blanding af fortælling, oplæsning, masser af historiske billeder og filmklip med Alex Thomsen.  

Lignende kurser