Priser for hele kurset

Info om priser
Priserne kan variere afhængigt af forskellige kommunale tilskud

Kursusdage

Beskrivelse

Ved Brexit afstemningen i juni 2016 stemte et flertal af Storbritanniens borgere ja til at forlade EU – bare ikke i Skotland. 62 % af skotterne stemte imod Brexit, og for at fortsætte samarbejdet i EU med de øvrige lande om et forenet fremtidens Europa.
I maj 2021 gik skotterne atter til stemmerurnerne, denne gang for at vælge det Parlament, der skal styre dem igennem de næste 5 år. Efter 14 år på magten fejrede SNP, det skotske nationale parti, deres hidtil største valgsejr, og bliver siddende på magten ført an af Førsteminister Nicola Sturgeon. SNP og Sturgeon er brændende fortalere for Skotlands uafhængighed af Storbritannien og en genindtrædelse i EU.
SNPs valgsejr har for alvor rejst spørgsmålet om en ny afstemning om Skotlands selvstændighed. Nicola Sturgeon sagde allerede efter Brexit afstemningen at det står “klart, at folk i Skotland ser deres fremtid som en del af Den Europæiske Union”. Efter atter at have fået den folkelige opbakning i parlamentsvalget har SNP nu skotternes mandat til, at kræve at der  afholdes  en folkeafstemning om uafhængighed af Storbritannien.
Det er ikke første gang i historien at englændere og skotter strides om politik, økonomi og nationalitet, og Brexit har for alvor pustet ild i de gamle gløder, der har ulmet i århundreder.
Skotlands fremtid er uvis og yderst interessant. Landet har siden 1707 formet en del af Storbritannien, er det mon snart slut? Og hvad vil et eventuelt selvstændigt Skotland være for en nation? Bliver den atter en del af EU? – og hvad vil det betyde, for forholdet til det øvrige Storbritannien, og til Europa? Spørgsmålene trænger sig på, som Brexit rulles ud.
Det Skotske Parlament med SNP i spidsen vil helt sikkert arbejde på at skotterne i nær fremtid løsriver sig fra resten af Storbritannien. Under foredraget rejses de spørgsmål, der optager skotterne, og belyser de udfordringer Brexit og tanken om selvstændighed bringer med sig i nationen. Vi kigger også tilbage i historien for at kaste lys over årsagerne til de forskellige holdninger og syn på verden, som kendetegner England og Skotland.
Fortællingen om Skotland ledsages af billeder af landets beboere og betagende natur, hvor højlandets storslåede nationalparker gemmer på romantiske historier om de gamle klaner. Dybe søer og grønne dale leder ned til øde sandstrande og gamle havne hvorfra man kan sejle til afsides små samfund på Hebriderne, Orkney og Shetland.

Lignende kurser