Priser for hele kurset

Info om priser
Priserne kan variere afhængigt af forskellige kommunale tilskud
 • Fuldt betalende 300 kr/person

Kursusdage

 • 08-09-2021
  Onsdag
  19:00 - 21:00
 • 15-09-2021
  Onsdag
  19:00 - 21:00
 • 29-09-2021
  Onsdag
  19:00 - 21:00
 • 06-10-2021
  Onsdag
  19:00 - 21:00

Beskrivelse

Store arkæologiske fund

1. Introduktion

Generel introduktion til arkæologi, fagets historie og metode. Arkæologien begyndte som en blanding mellem eventyrer, skattejægere og regulære gravrøvere. Men med tiden udviklede arkæologi sig til en højt specialiseret videnskab med egen metode både i felten og i museet.

Arkæologerne kom kun langsomt for alvor i felten, og det var den excentriske tyske storkøbmand Heinrich Schliemann, der var med til at sætte skub i det hele, fordi han havde læst Homers digte om kampene ved Troja som en historisk begivenhed og ikke fri fantasi. Senere gravede han i Mykene og Tiryns, der begge var borge fra Grækenlands Bronzealder.

2. Europas kulturs vugge stod på Kreta

Samtidigt med at Schliemann gravede, gik den engelsk arkæologi Arthur Evans i gang med at udgrave en labyrint i Knossos på Kreta.

Det viste sig at være et kongepalads af helt usete dimensioner. Kulturen blev betegnet den minoiske efter den mytiske kong Minos, og den kan måle sig med de største kulturer i samtiden som Ægypten og Mesopotamien.

3. Kongegraven der ændrede historien

Alle har hørt om Alexander den Store, men Filip II kender kun de færreste! Filip II var indtil 1977 Alexander den Stores ukendte far, men fundet af hans grav, der ikke var plyndret, satte pludseligt Makedonien på det arkæologiske og historiske landkort. Graven bekræftede, hvad de færreste tidligere ville acceptere, at Makedonien havde en højt udviklet kultur og kunst, der kunne måle sig med selv det bedste i det øvrige Grækenland! Og graven dokumenterede, at Makedonien var Europas første stormagt.

4. Byerne omkring Vesuv

Vulkanen Vesuv begravede på godt 48 timer de antikke provinsbyer Herculaneum og Pompeji, og dermed fik arkæologerne en tidskapsel over livet i antikkens Rom per 79 e.Kr.

Det begyndte som skattejagt, udviklede sig til gys med gipsafstøbninger af de omkomne, videre til beundring af kunsten og dagliglivet med private huse, offentlige bade, barer, bordeller, forretninger, værksteder og meget andet, som tilsammen fortalte om almindelige menneskers daglige liv; samt til en erkendelse af hvor voldsomt udbruddet havde været.

Thyge C. Bro

Læs mere

Lignende kurser