Priser for hele kurset

Info om priser
Priserne kan variere afhængigt af forskellige kommunale tilskud
  • Fuldt betalende 130 kr/person

Kursusdage

  • 07-12-2022
    Onsdag
    18:30 - 21:00

Beskrivelse

Ålandsøerne – i klemme ved en Nato-udvidelse
Den finske øgruppe i Ålandshavet mellem Sverige og Finland har mindre en 30.000 indbyggere, og har siden 1921 været en selvstyrende og demilitariseret del af Finland. Øgruppen har eget flag og egne frimærker og eget internet-domænenavn (.ax) samt egne nummerplader på motorkøretøjer og er ligesom Færøerne og Grønland selvstændigt medlem af Nordisk Råd. Finlands ansøg-ning om optagelse i NATO omfatter således ikke Ålandsøerne, men placeret mellem de to ansøgerlande – Sverige og Finland – er det en delikat situation. Vi følger op på historien, og ønsket om fortsat at være en demilitariseret zone. Hvad er egentlig historien bag øernes særlige status?

Europas kriser og konflikter - før og nu
Ved seniorkonsulent, kulturhistoriker Tommy P. Christensen, Malmø

Russiske angreb på fredelige nabolande, energikrise, nye alliancer og ”frosne” grænsekonflikter. Europæiske historie er ikke blevet nemmere at holde styr på med de talrige kriser og konflikter under – og efter – Den kolde Krig.
I denne spændende række af foredrag tager vi fat i de enkelte europæiske nationers historie og situation før og efter milleniumskiftet. Ofte har der i de enkelte lande være forhold, der også påvirket udviklingen uden for landets egne grænser, og som noget nyt gennemgår vi EAEU's medlemslande – Putins modstykke til EU.
Alle onsdage indledes med en landepræsentation, hvor særpræg af historisk, religiøs og politisk art ridses op, og efter en pause med kaffe, the og kage, tager vi fat på de nyere kriser og konflikter i - og omkring - nationen. Der udleveres udførligt undervisningsmateriale med kildehenvisninger ved alle foredragene. Tilsammen giver det et godt overblik over de væsentligste problemer i nyere europæisk historie.

Der udleveres udførligt undervisningsmateriale, med kildeangivelser ved foredraget.

Der serveres kaffe/the og kage i pausen.

Lignende kurser