Priser for hele kurset

Info om priser
Priserne kan variere afhængigt af forskellige kommunale tilskud
 • Fuldt betalende 1505 kr/person
 • Pensionist / Efterl. 1054 kr/person

Kursusdage

 • 17-09-2021
  Fredag
  13:00 - 14:45
 • 01-10-2021
  Fredag
  13:00 - 14:45
 • 08-10-2021
  Fredag
  13:00 - 14:45
 • 29-10-2021
  Fredag
  13:00 - 14:45
 • 12-11-2021
  Fredag
  13:00 - 14:45
 • 26-11-2021
  Fredag
  13:00 - 14:45
 • 10-12-2021
  Fredag
  13:00 - 14:45
 • 14-01-2022
  Fredag
  13:00 - 14:45
 • 28-01-2022
  Fredag
  13:00 - 14:45
 • 11-02-2022
  Fredag
  13:00 - 14:45
 • 25-02-2022
  Fredag
  13:00 - 14:45
 • 04-03-2022
  Fredag
  13:00 - 14:45

Beskrivelse

Alle er velkomne - så har du lyst til at opleve, snakke og diskutere, tage på studieture, møde fremmede, spændende mennesker m.v. så er dette noget for dig.
NB!! Tilmeldinger til Seniorskolerne møderækker kan kun ske til hele rækken - ikke kun til enkelte arrangementer.
Hvor intet andet er anført, foregår arrangementerne i mødesalen Herlev Gl. skole, Herlev Bygade 92 B.

17/9: Hvor blev kejser Wilhelm af, da Første verdenskrig sluttede?
Ved fhv. lærer Maaike van Gameren
Den 10. november 1918 flygtede den tyske kejser til det neutrale Holland, fik bevilget asyl og boede der indtil sin død i 1941. Hans liv i denne periode har været overset, men Maaike van Gameren fortæller om den fascinerende skæbne, der blev kejseren til del i hans tilværelse som ’pensionist’. Hendes foredrag tager udgangspunkt i dagbogsoptegnelser, som er forfattet af kejserens kammeradjudant Sigurd von Ilsemann. Derigennem får vi et indblik i kejser Wilhelms farverige personlighed, hans bemærkelsesværdige gøren og laden og de mennesker, der omgav ham i de 23 år, han tilbragte i byen Doorn.

1/10: Feministisk byplanlægning
Ved Sofia Basse Gøbel, bachelor i landskabsarkitektur og omviser hos Dansk Arkitektur Center
Det byggede miljø former livet i byerne og byplanlæggere har derfor en essentiel rolle i at skabe de samfund, vi ønsker i fremtiden. Men hvem skabes byerne for? Og er der visse grupper, der bliver overset, når byerne udvikler sig i den fart, vi ser i øjeblikket? Vi skal blandt diskutere, hvorfor kun 28% af dem, der aktivt bruger de københavnske byrum, er mænd. Og hvordan stiller det sig i den forbindelse med kvinder og marginaliserede grupper i byen?

8/10: Den geniale føljeton-forfatter
Ved professor Hans Hertel
Den franske forfatter Alexandre Dumas (1802-70) må være et af Vorherres frækkeste påfund. Skrivekuglen skrev døgnet rundt i 50 år - i alt 292 bind. Litteraturprofessor Hans Hertel fortæller om hans geniale knaldromaner - og især om tiden1844-46, da han på samme tid skrev sine to mest berømte avisføljeton'er: kappe-og-kårde-romanen "De tre musketerer" om Athos, Porthos, Aramis og d'Artagnan i krig med den farlige Milady - og "Greven af Monte-Christo" fra tiden efter Napoleon om den uretfærdigt fængslede sømand, der flygter fra fangeøen, bliver stenrig og hævner sig på sine fjender.

29/10: Børns billedsprog
Ved fhv. lektor Merete Zoffmann
Børn lærer verden at kende gennem sanseoplevelser. Merete Zoffmanns foredrag handler om, hvad der sker, når børn i en kreativ proces omsætter deres sanseoplevelser til billeder og skulpturer. Gennem tegning, maling og formning fortæller børn om, hvad der optager dem. Men hvorfor tegner børn, som de gør, og hvordan kan vi forstå deres kunstneriske udtryk? Det giver Merete Zoffmann et spændende bud på.

12/11: Mezzogiorno - mennesker og mirakler under Syditaliens sol
Ved cand mag. Cecilie Marie Meyer
Hvorfor er italienerne så besatte af deres fordøjelse? Kan man virkelig få gigt i nakken af vådt hår, og mavepine af træk? Og hvorfor er det i Italien livsnødvendigt at spadsere? Cecilie Marie Meyer har udgivet bogen 'Mezzogiorno' om sit liv i det syditalienske samfund, som mange har fordomme overfor, men som også rummer et menneskeligt potentiale. Glæd dig til at høre hendes historier fra den syditalienske hverdag om religion, overtro, seksualitet, helbred, siestaen og den parallelle stat. Bogen vil kunne købes til arrangementet.

26/11: Det var kattens! Om kattens uransagelige veje
Ved cand.phil., katteekspert Michelle Garnier
Smuk, smidig, gådefuld og dragende vil en katteelsker sige om katten, hvorimod andre vil sige uberegnelig, snu, og farlig… Katten går sine egne vegne, og efter mange århundreder sammen med mennesker er katten  ved at overgå hunden i popularitet. Michelle Garnier tager os på en rejse ind i kattens charmerende og mindre charmerende sider. Når det gælder adfærd, er det altid en god forklaring, og den vil hun også tage med i sin fortælling om katten. Michelle Garnier er en af Danmarks førende katteeksperter, hun rådgiver om katte, og optræder i aviser, radio og tv, og hun har endog hjulpet, når katte har skullet optræde på film.

10/12: HVORFOR LÆSER VI?
Ved cand. mag Lars Tonnesen
Handler det om afslapning, når vi sætter os med en bog i lænestolen? Eller vil vi udfordres og blive klogere?
I bøgernes fortællinger møder vi andre syn på verden. Det i skikkelse af uforglemmelige karakterer, skæbner og livssyn. Og vi møder et sprog, som gør sig påfaldende. Hvad er det særlige, som litteraturen kan? Hvad sker med os under læsningen? Og hvad er forskellen på papirbogen, e-bogen, lydbogen – og filmatiseringen? Bliver man et bedre menneske af at læse meget? Mere vidende, mere empatisk. Eller er litteratur ren forførelse? Deltag i diskussionen og lad os overveje svarene.

14/1: MeeToo og de historiske strømninger
Ved Andreas Christensen, sognepræst og stabsfeltpræst
Næst efter Coronaen blev 2020 året, der blev kendt for at trække tæppet væk under lumre mænd. Andreas Christensen gennemgår tre historiske strømninger, som indbyrdes stadig skal finde deres leje, før der bliver fred: Kønnenes lighed. Den sexuelle frigørelse. Det dialogiske arbejdsmarked. Vi starter med en meget gammel MeeToo-sag: Potifars hustru!

28/1: Universet i fokus
Ved Michael Linden-Vørnle, astrofysiker ved DTU Space
Med store teleskoper på Jorden og satellitter og sonder i rummet forsøger vi at fravriste universet dets hemmeligheder: Er der liv i rummet? Hvordan blev universet født? I foredraget fortæller Michael Linden-Vørnle om de seneste resultater fra astronomien og rumforskningen. Det handler om jagten på planeter omkring andre stjerner end Solen, undersøgelser af universets fødsel - det såkaldte big bang – og vores udforskning af Solsystemets planeter, måner og asteroider med robotter og sonder.

11/2: Religionernes billedkunst
Ved Mikael Rothstein, lektor og professor i religionshistorie
Religion er ikke kun et spørgsmål om forestillinger. Det man gør, ritualerne, er ligeså vigtigt. Men der er mere: Alle religioner til alle tider har i høj grad brugt billeder (malerier, figurer m.v.), og i foredraget skal vi se nærmere på, hvordan disse billeder fungerer. Vi skal bevæge os fra de ældste tider til nutiden, og fra det hjemlige til det mest eksotiske.

25/2: Om Albert Camus og hans roman Den fremmede
Ved mag.art. Frantz Leander Hansen
Albert Camus´ roman Den fremmede (1942) er et hovedværk i den eksistentialistiske litteratur. Den foregår i Algeriet, og handler både om kærlighed og om oplevelsen af livets absurditet. En ung kontormand lever et stille hverdagsliv, indtil han ved en tilfældighed slår et menneske ihjel og føres for domstolen. Han dømmes til døden, og mens han venter på henrettelsen, gør han op, hvad livet har lært ham. Undervejs i foredraget omtales også Albert Camus’ roman Faldet (1956) og hans filosofiske værk Sisyfos-Myten (1942).

4/3: I Kim Larsens fodspor på Christianshavn
Ved historiker og journalist Claus Hagen Petersen
Kim Larsen boede i godt ti år på Christianshavn. Det var i det tiår, at han udviklede sig fra seminarist med spansk guitar til rockstjerne i Gasolin. Det var her han udviklede sit talent, der var forudsætningen for hans brede nationale gennembrud og folkelige popularitet. Vi får også lidt af historien om den stemningsfulde bydel, Christianshavn, hvor sprittere, søfolk, B&W-arbejdere, slumstormere og skæve eksistenser var faste elementer i de brolagte gader dengang for 50 år siden. Claus Hagen Petersen fortæller med udgangspunkt i sin nye bog I Kim Larsens fodspor på Christianshavn, der udkom i 2019.


Fredag d. 11/3-2022, kl. 9.15-11.45
Fælles afslutning i Medborgerhuset, Herlevgårdsvej 18, 2730 Herlev, med let brunch.

Tobias Trier Trio
Tobias Trier Trio sætter gang i følelser og fødder. Trommer, bas og guitar leverer en varieret lydoplevelse. Bandoplevelsen giver en medrivende, berusende raket under Tobias Triers underfundige sange. Når orkestrets medlemmer synger kor og akkompagnere på bedste vis kan publikum genkende de markante lydbilleder fra Tobias Triers syv album-udgivelser og opdage nye. Tobias Trier fører som en adræt sprechstallmeister både publikum og band gennem en koncert med høj energi.


Lignende kurser