Priser for hele kurset

Info om priser
Priserne kan variere afhængigt af forskellige kommunale tilskud
 • Arbejdsledig Gladsaxe, Gladsaxe 1289 kr/person
 • Fuldt betalende 1625 kr/person
 • Efterlønner Gladsaxe, Gladsaxe 1289 kr/person
 • Pensionist Gladsaxe, Gladsaxe 1289 kr/person
 • SU modtager Gladsaxe, Gladsaxe 1289 kr/person

Kursusdage

 • 16-09-2021
  Torsdag
  10:00 - 12:00
 • 30-09-2021
  Torsdag
  10:00 - 12:00
 • 14-10-2021
  Torsdag
  10:00 - 12:00
 • 28-10-2021
  Torsdag
  10:00 - 12:00
 • 11-11-2021
  Torsdag
  10:00 - 12:00
 • 25-11-2021
  Torsdag
  10:00 - 12:00
 • 09-12-2021
  Torsdag
  10:00 - 12:00
 • 06-01-2022
  Torsdag
  10:00 - 12:00
 • 20-01-2022
  Torsdag
  10:00 - 12:00
 • 03-02-2022
  Torsdag
  10:00 - 12:00
 • 17-02-2022
  Torsdag
  10:00 - 12:00
 • 03-03-2022
  Torsdag
  10:00 - 12:00
 • 17-03-2022
  Torsdag
  10:00 - 12:00
 • 31-03-2022
  Torsdag
  10:00 - 12:00

Beskrivelse

Vores populære seniorhøjskole vil igen i år sikre, at vi møder en række spændende mennesker. De vil fortælle om deres liv, rejser og oplevelser. Debat og sang er naturligvis også på programmet. Vi mødes ca. hver anden torsdag kl. 10:00-12:00.

Efterårsprogram:

16.09.21 – Michael og Anna Ancher, et kunstnerægteskab - v/Birgitte Zacho

Anna og Michael Ancher mødte hinanden, da han som ung kunstner kom til Skagen første gang. De blev gift og bosatte på Skagen, hvor de blev det faste omdrejningspunkt for kunstnerkolonien. Deres hjem dannede rammen om festligt samvær med de mange andre kunstnere, der kom til Skagen. Men det var også rammen for et enestående arbejdsfællesskab, i en tid hvor mange ellers mente at kunst ikke var noget for kvinder.

30.09.21– En beretning fra Stutthof - v/Niels Ole Frederiksen 

For 14 år siden blev jeg via e-mail kontaktet af en amerikaner, der hedder Michael Tauber. Michael Tauber er født i Berlin i 1935 af jødiske forældre. Han blev sammen med sine forældre først deporteret til ghettoen i Lodz i Polen, senere i Auschwitz, hvorfra de blev sendt videre til Stutthof. Michael var i 1944 kun 9 år gammel. Faderen døde umiddelbart efter deres ankomst til Stutthof, og moderen sad i lejrens kvindeafdeling. I Stutthof møder den 9 årige dreng den danske fange Axel Poulsen, som gavmildt delte sin Røde Kors Pakke med Michael. Det blev Michaels redning. Efter befrielsen emigrerer Michael med sin mor til USA i 1948. Efter et langt liv med videnskabeligt arbejde i USAs rumfartsindustri går Michael på pension og får nu tid og trang til at opsøge sin egen fortid. Det er Michael Taubers beretning som formidles i denne skæbnefortælling.

14.10.21 - Den danske kaffehistorie - v/Annette Hoff

Annette Hoff, der er historiker og seniorforsker i Den Gamle By, er i gang med at udgive en ny bogserie Nydelsesmidlernes Danmarkshistorie. Dette foredrag giver et levende indblik i danskernes dagligdag med kaffen fra 1660 og helt op til vor egen tid og man får også et indblik i hvordan forholdet var mellem tedrikkere og kaffedrikkere. Et dybt greb i arkivernes og museernes samlinger har givet os helt ny viden om hvordan udviklingen er gået fra 1700-årenes luksus til nutidens hverdagsforbrug. Det bliver også klarlagt, hvorfor vi i dag er en nation af flest kaffedrikkere, skønt teen var størst i 1700-årene.

28.10.21 – Rundt om Halfdan - v/Lillian Hjorth-Westh

Halfdan Rasmussen kom på 5 kr. frimærket med: "Jeg skriver sjove digte, jeg skriver osse triste – de første læser andre folk – selv læser jeg de sidste". Halfdan Rasmussen levede fra 29. januar 1915 til 2. marts 2002 og var en af Danmarks mest populære digtere. Han er nok mest kendt for børnerimene bl.a Den lille frække Frederik og Rapanden Rasmus og Tosserier, men også den alvorlige Halfdan er fantastisk. Digtsamlingerne På knæ for livet og Fremtiden er forbi, har stor værdi. Han kom til at præge andre digtere med sin underfundige humor, bla. Benny Andersen og Johs. Møllehave. Halfdan Rasmussen tog ordet på ordet!

11.11.21 – Dansk film i 100 år; historien om en kæmpe succes - v/Hans Jørgen Møller

I filmens barndom var Danmark en stormagt og en verdens succes. Og gennem tiderne har dansk film tilkæmpet sig langt mere opmærksomhed end vores lands størrelse berettiger. Ud fra mine mere end 15 år som filmjournalist fortæller jeg historien om en utrolig udviklingshistorie.

25.11.21 – Fra Stilletter til Svømmefødder – v/Cecilia Vanman

Cecilia tager publikum med bag scenen på en række vilde projekter på havet og fortæller om sin egen radikale karriererejse fra modebranche til natur. Vær med når der skal laves spillefilm med stunt-dykkere og følg forskningsprojekter i piratfyldte farvande, hvor hvalerne vender sig i voldsomme bølger. Vi skal blandt andet til Det Indiske Ocean, Caribien, Middelhavet og James Bonds’ svømmepøl til filmstunts i Pinewood Film Studios i England. Udover at være medlem af Kvindelige Eventyrere, er Cecilia den første danske kvinde der er blevet optaget som ’Fellow’ i The Explorers Club, et internationalt fællesskab og verdens mest prestigefyldte klub for opdagelsesrejsende og eventyrere. Cecilia har blandt andet ledt filmekspeditioner for National Geographic Society og har som eneste dansker krydset Nordvestpassagen på tre forskellige sejlekspeditioner.

09.12.21 - Kim Larsen – Danmarks nationalskjald - v/Claus Hagen Petersen

Claus Hagen Petersen har fulgt Kim Larsen og Gasolin fra den spæde start på Christianshavn. Den specielle bydel inspirerede gasserne med dens skæve eksistenser, faldefærdige rønner og maleriske miljøer til en række af deres største hits. Kim Larsen boede i 10 år på "havnen", hvor han i Gasolin’ opnåede verdensberømmelse i Danmark. Jeg var med, da de i 1976 forsøgte at erobre USA…uden held. Vi hører nærmere om Kims solokarriere i tiden efter Gasolin’ og får et bud på, hvorfor Kim Larsen og hans musik blev alle mands eje her til lands - suppleret med en mængde anekdoter.

Forårsprogram:

06.01.22 – Cykler til Senegal - v/Lone Frederiksen

Lone Frederiksen, formand for foreningen Cykler til Senegal, vil fortælle om tyve års samarbejde med bondeforeningen COLUFIFA i Senegal og Gambia. Her i Danmark har vi i alle årene indsamlet brugte cykler mm., som har fået nyt liv i de vestafrikanske landsbyer. Sammen med vores afrikanske partner har vi arbejdet med sundhedsoplysning, især med fokus på at bekæmpe malaria og forbedre ernæringen. Igennem 16 år har vi med støtte fra den danske udviklingsbistand hjulpet med bl.a. at udvikle det lokale landbrug. Gennem billeder og fortælling fra de mange års frivilligt arbejde vil Lone Frederiksen fortælle om dagliglivet i landsbyerne og om, hvilke forandringer vores arbejde har bidraget til. Desuden vil hun komme ind på, hvordan hun har oplevet at være 4. kone i en muslimsk bondefamilie.

20.01.22Maja-Lisa Engelhardt og kirkeudsmykninger – v/Michelle Garnier 

Maja Lisa Engelhardt har siden sin debut i 1985 på Nikolaj været regnet som en af Danmarks mest betydningsfulde kunstnere. Til daglig bor hun i Paris sammen med gemalen Peter Brandes i Asger Jorns gamle hus. Hun er en troende kunstner og har efterhånden udsmykket over 30 kirker, ikke bare i Danmark men også i USA. Maja-Lisa Engelhardt er en kunstner med en særlig teknik og et særligt udtryk, som også er hendes signatur. Et udtryk som går fra det figurative til det abstrakte eller måske endda omvendt.

03.02.22 – Vejen til Assisi – v/Mai-Britt Larsson

Mai-Britt fortæller om sin vej til Assisi, byen som i dag en hendes store passion. Det er med tiden blevet til mange besøg i pilgrimsbyen Assisi, og et venskabsbånd er knyttet med den danske munk Broder Theodor. Mai-Britts glæde og passion for Assisi, skinner helt klart igennem på hendes foredrag og Retræte Rejser til Assisi. Du har nu muligheden for at høre historien nonnen Clara og tiggermunken Frans af Assisi. Begge fravalgte et liv i rigdom for at følge deres kald, og vie deres liv til Gud, for at leve for deres tro - i kyskhed, lydighed og fattigdom. Under foredraget vil der være mange smukke billeder, en visuel guidet tur i gennem Assisi by, som vil være velkrydret med Mai-Britts egne oplevelser fra sine mange besøg i byen.

17.02.22 – Tre kongelige kvinder – tre generationer – tre juvelsæt - v/Nina Hald

Smykkeskribent Nina Hald fortæller om sit arbejde med kongelige juveler - rubinsættet, som bæres af Kronprinsesse Mary, smaragdsættet fra kronjuvelerne båret af Dronning Margrethe, og historierne om de fantastiske perler i dansk kongeligt eje båret af Dronning Ingrid. En oplevelse ud i sublim luksus, glitrende ædelsten og fantastiske gallakjoler.

03.03.22 – Kina efter Corona - Storhed eller Fald – v/Jan Larsen

Hverken corona eller handelskrig har kunnet standse Kina. De breder sig over hele kloden og opkøber havne, råvarer og virksomheder. Men verden er begyndt at se den kommende stormagt mere som en rival end en partner. Og langtfra alt går som planlagt inde i Kina, hvor der er stigende udfordringer for partiet og præsident på livstid, Xi Jinping. TV Avisens tidl. Kina-korrespondent fortæller om Kina’ s udfordringer og om store forandringer i dagligdagen for de 1,4 mia. kinesere.

17.03.22 – Præst på gaden. Kirken udenfor kirken – v/Peder Thyssen

Gadekirken i Odense er en del af folkekirken og dens gudstjenester varetages af gadepræst Peder Thyssen, som også er sogne-, korshærs-, arresthus- og gøglerpræst. Gadepræstens fornemste opgave er at være præst for de sværest socialt udsatte og gadefolket i Odense. Denne opgave varetager han ved at opsøge disse mennesker på Kirkens Korshærs varmestuer, Kirkens Korshærs herberg og på gaderne i Odense. Han har en rullende varmestue med sig i form af en trehjulet "christianiacykel", der blandt andet indeholder varme drikke, søde sager, hunde-godbidder og strikkede huer, vanter og halstørklæder i den kolde tid.

31.03.22 - Oman - Sultanatet i ørkenen - v/Camilla Kornerup

Oman er et land af sand. Nogle af verdens største ørkener breder sig ud over landet, og omanerne samler sig i oaser og kystbyer. I ørkenen lever få hårdføre beduiner i telte. Her holder de geder og dromedarer i små samfund, som for tusinder af år siden, dannede centrum for en verdensomspændende handel med røgelse.

Bemærk

Prisen inkluderer et spændende foredrag pr. mødegang, hvor Helena Vangdrup byder velkommen. Vi mødes i henhold til kalenderen torsdage kl. 10:00-12:00 ca. hver 14. dag. 

Lignende kurser