Priser for hele kurset

Info om priser
Priserne kan variere afhængigt af forskellige kommunale tilskud
 • Fuldt betalende 770 kr/person

Kursusdage

 • 01-09-2021
  Onsdag
  10:00 - 12:00
 • 29-09-2021
  Onsdag
  10:00 - 12:00
 • 03-11-2021
  Onsdag
  10:00 - 12:00
 • 01-12-2021
  Onsdag
  10:00 - 12:00
 • 26-01-2022
  Onsdag
  10:00 - 12:00
 • 02-03-2022
  Onsdag
  10:00 - 12:00
 • 06-04-2022
  Onsdag
  10:00 - 12:00

Beskrivelse

Senior-Universitetet i Slagelse
- ny viden og livslang læring

Alle foredrag afholdes på onsdage kl. 10.00–12.00 på Slagelse Bibliotek.
Prisen er incl. kaffe og småkager


Månedstræf
Hold nr. 7721220001
Pris: kr. 770,-


1. september - Seksualiteten i Middelalderen

- Kaare Johannesen, historiker, forfatter
    
Med udgangspunkt i min bog “Hor Saa Vide” kigger vi nærmere på vore fjerne forfædre dér, hvor de er allermest ubeskyttede: under lagnerne! Det vil vise sig, at ting ikke altid bliver bedre og mere frigjort med tiden; vi synes i dag, at vi er så åbne og rummelige… men et nærmere eftersyn viser, at man for 600 år siden så sandelig også forstod at more sig! Foredraget holdes i en nogenlunde sober tone, men kildeteksterne må selvfølgelig læses op som de er – og der er ingen garanti mod røde ører ;-)


29. september  -  Angreb på staten indefra
- Steen Ole Hedelund Jørgensen

Støjberg sagen, Trump og Minkene.
Til Efteråret starter rigsretssagen mod den tidligere venstre-minister Inger Støjberg. Foredraget rummer en guide til at forstå Støjberg-sagen. Derudover inddrages også andre sager der er udtryk for det samme: Angreb på staten indefra, f.eks. angrebet på Kongreessen i Washington 6 januar, nationalitetsbevægelser flere steder i Europa bla.a. i Catalonien og udhulingen af demokratiet og retsstaten i Polen og Ungarn.
Eksemplerne viser, at den politiske polarisering er voldsom. Det samme er polariseringen i befolkningen. Det skader sammenhængskraften i vores demokrati og det udvisker grænserne mellem  politik og jura. Konklusionen vil være at et demokrati baseret på følelser, vil blive et retsløst samfund.


3. november  – Arktisk, fredens hav
- Kristian Mouritzen, sikkerhedspolitisk korrespondent på Berlingske

Stormagterne er langsomt ved at optrappe den sikkerhedspolitiske situation i området. Atrktisk Råd er stadig det sted, hvor de arktiske magter diskuterer spørgsmål af fælles interesse som sø-redning, miljø og samarbejde om handel og økonomi men ikke sikkerhedspolitik. Alt er ved at ændre sig nu og det har USA, Rusland og Kina (sidstnævnte er ikke en arktik stat) indset. Kampen om Arkti er gået ind og Danmark befinder sig i centrum for magtkampen. Kan rigsfællesskabet holde sammen?
Hvorfor sagde Trump at han ville købe Grønland?, Hvorfor overdrog Statsminister Mette Frederiksen Danmarks plads i Arktisk Råd til Grønland? Hvordan er den militære udvikling i det kolde nord? Disse og andre spørgsmål vil blive forsøgt besvaret.


1. december – Vores unges fremtid
- Steen Hildebrandt, professor, ph.d.

Verden er i krise. Klima, biodiversitet, affald, ulighed, forurening etc. Nogle vil ikke tale om kriserne og kalder det dommedagssnak. Andre, hvortil Steen Hildebrandt hører - mener, at vi skal tale om kriserne og tale om, hvad vi, der lever nu, kan gøre - sådan at de unge kan få en ordentlig fremtid og verden at leve i. Foredraget handler om kloden og klodens fremtid, hverunder om FN´s 17 bæredygtigsmål og den betydning, disse mål har for verdens lande, virksomheder, kommuner og foreninger etc.


26. januar 2022 – Man tager hvad man haver. Jeg skærer-Gud heler
- Erik Erichsen, rebelkirurg

Dr. Erik Erichsen, lkendt som "Rebelkirurgen" efter dokumentarfilmen (som du kan finde på www.rebelkirurgen.dk) fortæller og viser billeder fra sit spændende liv som kirurg i en landsby i Etiopien. Mangel på udrustning tvang ham til at anvende meget utraditionelle behandlingsmetoder som cykeleger og slangeklemmer til benbrud.


2. marts 2022 - Gråzoner
- René Dahl Andersen, forfatter og tidligere efterforsker

Han var en af Poitiets Wonder Boys! Dygtig, anerkendt og respekteret og specielt udvalgt til uddannelse hos FBI. Alt var godt indtil en forkert beslutning ændrede alt. Mere end 12 år i tjeneste som narkobetjent hos arvtagerne til politiets berømte og berygtede uropatrulje samt mere end seks år som undeercover agent i ind- og udland for PET og andre landes efterretningstjenester satte deres spor og førte en talentfuld ung politimand ud i et moralsk ingenmandsland, hvor intet er sort og hvidt men i stedet en stor grå zone, hvor ingen længere kan finde ud af, hvad der er rigtigt eller forkert.. Udover et spændende kig ind i en fascinerende underverden stiller foredraget også det fundamentale spørgsmål. Kan et samfund med dets politi tillade at bryde loven - for at opretholde selvsamme bedst muligt? Helliger målet midlet?


6. april 2022– Sådan en dag er det svært at holde humøret nede
- Michael Vesterskov - musiker, komponist, forfatter
 
Musikalsk foredrag. Nyere forskning viser, at hjertet faktisk kan fornemme stemninger og træffe egne beslutninger uden at hjernen er involveret. For Mikchael Vesterskov har det betydet, at han nu også har videnskaben med sig, når han gør deet, han er bedst itl og altid har stået for: at turde stole på hjertets dømmekraft.
Med sin egen særlige Vesterskov-stil, som han er landskendt og rost for, er vi med på passagersædet i fortællinger og sange, som viser både skrøbelighed og styrke. Der er en duft af savsmuld og øjnene ler, mens fortællingen om "Når cirkus kommer til byen" udfolder sig, og vi bliver ført tilbage til barndommens magi og mindet om betydningen af mangfoldighed.
Et poetisk, finurligt og hamrende musikalsk foredrag og meget mere.


Lignende kurser