Priser for hele kurset

Info om priser
Priserne kan variere afhængigt af forskellige kommunale tilskud
 • Fuldt betalende 720 kr/person

Kursusdage

 • 20-09-2021
  Mandag
  10:00 - 12:00
 • 27-09-2021
  Mandag
  10:00 - 12:00
 • 04-10-2021
  Mandag
  10:00 - 12:00
 • 11-10-2021
  Mandag
  10:00 - 12:00
 • 01-11-2021
  Mandag
  10:00 - 12:00
 • 08-11-2021
  Mandag
  10:00 - 12:00
 • 22-11-2021
  Mandag
  10:00 - 12:00
 • 29-11-2021
  Mandag
  10:00 - 12:00

Beskrivelse

De Sprængte Sind

20. og 21. september 2021

Journalist, forfatter, underviser og foredragsholder Alex Frank Larsen.

400 danske patienter blev på en række sygehuse udsat for et nyt stof, der skulle kurere psykiske lidelser. På Frederiksberg Hospital fik de et glas vand og blev lagt ned i en kælder. I vandet var der LSD, som skulle åbne for sindet og dæmpe deres uro og angst. Men i mange tilfælde skete det modsatte - patienterne oplevede deres livs værste mareridt med frygtelige syner og sågar deres egen død. Det ødelagde deres liv, mens lægerne fortsatte hos nye patienter med større doser og endnu vildere påfund.

Journalist Alex Frank Larsen har i mange år fulgt sagen og patienterne med kritisk afsløring af lægernes hemmelige LSD-forsøg. Det fik Folketinget til at indføre en særlov med en undskyldning og erstatning til patienterne og indbragte journalisten fagets fornemme Cavlingpris.

Udvandrerne, hvem var de og hvordan gik det dem?

27. og 28. september 2021

Hans Peter Poulsen

Fra midten af 1800-tallet til 1914 udvandrede ca. 10 procent af den danske befolkning, hovedsageligt til Nordamerika.

Hvad var baggrunden for at de rejste, og fik de deres drømme opfyldt? Vi følger nogle udvandrerskæbner.

En Dansk Krigssejlers Historie

4. og 5. oktober 2021

Arne Woythal

Da Nazi-Tyskland besatte Danmark den 9. april 1940, befandt godt 6.300 danske søfolk sig udenfor afspærringen, og de måtte hver især træffe et valg. For langt de flestes vedkommende betød det allieret krigstjeneste. Af dem vendte 1087 aldrig hjem.

I dette foredrag følger vi én af de danske sømænd, Axel Emil Martin Woythal, som var med i allieret tjeneste fra den første dag, og han vendte ikke tilbage til Danmark igen før den 9. marts 1946. Da havde han været med til at sejle engelske soldater ud af Dunkirk i 1940, været torpederet på vej til Murmansk i 1941, jagtet af ubåde i Det Indiske Ocean i 1942, bombet af Luftwaffe i Tripoli i 1943, fragtet amerikanske soldater i Stillehavskampagnen i 1944 og været udsat for Kamikaze-angreb i 1945 blot for at nævne nogle enkelte episoder.

Foredraget bygger på en lang række efterladte dokumenter og meget grundig research i Rigsarkivet, Museet for Søfart, Ministry of War i England og den nationale og internationale maritime litteratur. 

Arne Woythal tager udgangspunkt i sin bog "Fra Murmansk til Stillehavet ... historien om en dansk krigssejler i allieret tjeneste 1940-1945" og beretter fængslende om et kapitel i Danmarkshistorien, som er kendt af de færreste.

Fiji - hvad blev der af Fiji's berygtede kannibaler?

11. og 12. oktober 2021

Michael Arvedlund MSc, PhD

Om kultur og natur på kannibalernes berømte ø. Fra adskillige besøg på Fiji - over og under vandet.

Kina efter Corona – Storhed eller Fald

1. og 2. november

Journalist, Foredragsholder, Kina kommentator Jan Larsen

Hverken corona eller handelskrig har kunnet standse Kina. De breder sig over hele kloden og opkøber havne, råvarer og virksomheder. Men verden er begyndt at se den kommende stormagt mere som en rival end en partner. Og langtfra alt går som planlagt inde i Kina, hvor der er stigende udfordringer for partiet og præsident på livstid, Xi Jinping. TV Avisens tidl. Kina-korrespondent fortæller om Kina’ s udfordringer og en dagligdag, hvor de 1,4 mia. kinesere har fået større indkomster, men hverken mere lighed, politiske reformer eller menneskerettigheder.  

Bent Fabricius-Bjerres tre liv

8. og 9. november 2021

Foredragsholder Danni Travn

Danmark har mistet et af sine største kulturikoner, Bent Fabricius-Bjerre. Han fik så meget ud af livet og gav så meget til os, han nåede at leve tre liv. Først var han nyskabende musiker, så blev han driftig forretningsmand, til sidst var han et ikon. Faktisk kan 100 års dansk kulturhistorie fortælles gennem denne ene mand. Og det er, hvad Danni Travn, forfatteren bag den anmelderroste biografi om Bent Fabricius-Bjerre, gør i dette foredrag. De færreste kender nemlig bredden og dybden af Bent Fabricius-Bjerres overvældende indflydelse på tonerne og billederne omkring os – som komponist af eviggrønne melodier, som igangsætteren bag andre stjerner og som forbillede for yngre generationer. Fra guldalderjazz til ’Klovn’ vil der være overraskende sammenhænge og sjove sidehistorier samt den centrale pointe: Holder du dig åben og nysgerrig, holder du livsgnisten tændt.

Som Bodil-komitéen skrev, da han modtog sin Æres-Bodil i 2013: "Hvis der havde været en pris for at gøre det lidt sjovere, lidt smukkere og lidt mere elegant at være dansker, så skulle den gå til Bent Fabricius-Bjerre."

Bangladesh

22. og 23. november 2021

Foredragsholder, cand.mag Camilla Kornerup:

Bangladesh kiler sig ned som en flad grøn tragt mellem Indien og Burma i bunden af Den Bengalske Bugt. Landet gennemstrømmes af fire af de største floder i Asien og hundredvis mindre. Alle fragter de folk og varer rundt, og når det regner kraftigt under monsunen, går de over deres bredder og oversvømmer marker og landsbyer. De voldsomme mængder vand medfører, at store dele af befolkningen bliver nødt til at flytte i de perioder, hvor vandmasserne er mest voldsomme.

Bangladesh er bare tre gange større end Danmark, men har 165 millioner indbyggere, hvoraf hovedparten er muslimer. Befolkningstætheden er én af verdens største og svarer rundt regnet til, at hele den danske befolkning boede nord for Limfjorden.

Undervejs i foredraget rejser vi rundt til lands og vands i det naturskønne og folkerige Bangladesh. Vi tager på tur gennem bangladeshernes historie og kultur og dykker ned i deres nuværende udfordringer. Den globale klimakrise sætter allerede sine spor og varsler en usikker fremtid for en regnfuld nation, der ligger lavt ved havoverfladen i en verden hvor vandstanden stiger.

Charles Dickens

29. og 30. november

Birgitte Hamborg

Charles Dickens er altid aktuel.

David Copperfield, Oliver Twist og Pickwick- klubben er spillevende.

Birgitte Hamborg fortæller om Dickens’ sociale engagement i Victoria-tidens England og om hans fantastiske univers med finurlige skikkelser, groteske overdrivelser, humor, sentimentalitet - og realisme.

Han var en superstar, også mens han levede.

Lignende kurser