AOF arbejder for at øge valgdeltagelsen i udsatte boligområder

AOF Danmark og AOF Storkøbenhavn har i samarbejde pt. afholdt fire alternative vælgermøder i udsatte boligområder med stor succes. Det sidste er på selve valgdagen i Urbanplanen. Der vil være snacks, balloner, musik og valgambassadører. Konceptet er: Har du stemt? Kom forbi og fejr det med os! Overvejer du at stemme – vi hjælper dig, hvis du er i tvivl om, hvad man gør!

Vi er stolte af projektet og meget glade for samarbejdet med AOF Center Storkøbenhavn og medarbejderne i de boligsociale helhedsplaner.

I forlængelse af arbejdet har John Meinert Jacobsen, adm. direktør i AOF Danmark, skrevet følgende kronik.

 

Vi bør alle kæmpe for at øge valgdeltagelsen i udsatte boligområder

Da jeg var barn, var jeg med mine forældre nede og stemme. Jeg kom med ind i stemmeboksen, og jeg fik vist endda lov at sætte krydset. Det var hyggeligt.

Da jeg selv fik børn, tog jeg dem med i stemmeboksen. Vi var sammen om at stemme.

Der er noget socialt over det, vi samles om det, og vi får på den måde demokratiet ind med modermælken.

Men nogle grupper borgere er ikke opflasket med demokrati. De er måske endda født i lande, hvor det er en by i Rusland, og valghandlingen er derfor ukendt territorie. For dem er der ikke noget hyggeligt ved at stemme. Der er ikke noget fællesskab omkring det, og derfor får de ikke stemt.

Det er et demokratisk problem, som vi i AOF forsøger at gøre noget ved.

Vi har en bedre kontakt og forståelse for disse borgere, end det offentlige system har. Udnytter vi ikke den position, svigter vi fællesskabet.

Derfor har vi med relevante samarbejdspartnere og med støtte fra Ø-stifterne udarbejdet et nyt koncept for et vælgermøde, der gør det mere trygt for den enkelte at deltage, og hvor valghandlingen gøres til noget, man markerer i fællesskab, noget socialt.


Mad danner fællesskaber

I mange familier er mad samlingspunktet, og det vil vi udnytte. Vi skal under vælgermødet sidde omkring et bord og have en fælles smagsoplevelse, der binder os sammen. Herefter oplyses og inspireres der til valgdeltagelse, og politikerne mødes på en ny måde.

I en analyse fra tænketanken Mandag Morgen i marts 2021 blev det kortlagt, at bl.a. mange flygtninge og indvandrere hverken ved, at de må stemme, hvordan lokalpolitik påvirker ens liv, eller hvordan valghandlingen rent faktisk foregår.

Mange føler sig også for uvidende til at deltage i valghandlingen. De føler måske ikke, at de ved nok om de enkelte partier og deres standpunkter. Men for mange kan det virke uoverskueligt at opsøge den viden, og klassiske vælgermøder kan for nogen virke afskrækkende.

Det må vi ændre. Vi går forrest. Vi håber, at andre følger trop. 

 

Lignende nyheder

Drømmen om dragskolen: Lidt glitter har aldrig skadet

Drømmen om dragskolen: Lidt glitter har aldrig skadet

7. oktober 2022

I samarbejde med Mizz Privileze stiller AOF et kreativt safer space for unge til rådighed, så de kan udforske og blive anerkendt for lige præcis dén, ...

Kan en ladcykel skabe lokalt fællesskab og aktivt medborgerskab i Vollsmose?

Kan en ladcykel skabe lokalt fællesskab og aktivt medborgerskab i Vollsmose?

23. maj 2022

Folkeoplysning på hjul hitter i Odense, når AOF inviterer inden for i et mikrolokalt kulturhus i det boligsociale område.

Borgerne bliver klædt på til folkeafstemning om forsvarsforbeholdet

Borgerne bliver klædt på til folkeafstemning om forsvarsforbeholdet

19. maj 2022

Fulde huse og ventelister vidner om stor efterspørgsel på oplysning om, hvad det kommer til at betyde, hvis vi beholder eller afskaffer det danske for ...