Seniorhøjskolen i Brønderslev

Den populære Seniorhøjskole byder på:
Foredrag – Viden – Udvikling - Oplevelser – Samvær
AOF Se­ni­o­r­højsko­len er for dig, der kan deltage en formiddag ugen.
Emnerne er mange og blandede. Der er sang, musik, kunst, historie og kulturmøder, hvor du får viden og indsigt i mange spændende emner. Det er kort sagt livet hele vejen rundt!
Velkommen til en ny sæson.

27. januar
“Friheden flyver”
V/forfatter Elsebeth Dissing, Nørresundby
Elsebeth Dissing fortæller om sin nyeste roman “Friheden flyver”. Tiden er 1970’erne. Årtiet, præget af politisk uro, kvindekamp og opbrud. Og samtidig tiden, hvor fo­re­stil­lin­ger­ne om et nyt samfund bredte sig. Helt til Thy. Thylejren ankom til Nordjylland.
Begivenhederne, der ligger til grund for Friheden flyver, har Elsebeth Dissing oplevet på allernærmeste hold, som journalist.

3. februar
Vendsyssels ulve
V/ Kul­tur­hi­sto­ri­ker Jacob Ørnbjerg, Storvorde
Ved årsskiftet 2017-2018 vendte ulvene under stort postyr tilbage til Vendsyssel, men det er ikke første gang, at rovdyrene har været på disse kanter. De bevarede love og forordninger, ju­stits­pro­tokol­ler, rapporter, breve og beretninger fra middelalderen og frem til 1750'erne indeholder adskillige vidnesbyrd om ulvene og deres færden i denne del af Nordjylland. Med udgangspunkt i disse kilder vil vendelboernes forhold til ulvene, jagten på ulvene og et par af de spor, som ulvene har efterladt sig, blive præsenteret.

10. februar
Ummat-fortællinger fra hjertet –om børnehjem i Grønland
V/ forfatter og sund­heds­ple­jer­ske Lise Andersen, Vadum
Hvordan kan det være, at børn, der har oplevet svære svigt i barndommen, alligevel kan klare et voksenliv? I samarbejde med børnehjemmet i Uummannaq har Lise Andersen interviewet ti voksne grønlændere, der har tilbragt en stor del af deres barndom på det børnehjem i Uummannaq og skrevet deres historie.

24. februar
Smugleri og sørøveri ved Østkysten
V/ historiker Erik Christensen, Frederikshavn
Indsmugling af lovlige og ulovlige varer indgår vel under betegnelsen ”en dansk nationalsport”. Siden slutningen af 1500-tallet har smugleriet været kendt i det nordjyske. Nærheden til de mere bornert indstillede nabolande Norge og Sverige har altid tiltrukket spritsmuglere til Kattegat og Skagerrak. I 1920’erne var det den svenske smuglerkonge Ernst Bremer, som forsynede befolkningerne i Norge, Sverige og Danmark med spiritus fra sine 14 skibe fra Hertas Flak. Senere forsynede smugleren Løndal Therkildsen det meste af Vendsyssel med cigaretter og pensionister fra Frederikshavn byttede smuglervarer med pensionister fra Göteborg.

3. marts
Lykke Per! Har vi ham i os alle sammen?
V/ journalist Steen Ole Hedelund Jørgensen, Morild
Hvordan vil Henrik Pontoppidans roman om Lykke-Per blive opfattet i den tidsånd, som vi lever i?
Lykke-Per er mere aktuel end nogensinde før, og Steen Ole Hedelund Jørgensen vil med foredraget vise, hvordan romanen kan bruges som ramme for refleksion.

10. marts
Breve fra sejlskibenes guldalder
V/ forfatter Ole Sietam, Viborg
For 6 år siden fandt Ole Sietam over 1000 breve skrevet i årene 1878 til 1903. Breve der var skrevet af hans oldeforældre Anders Christen Christensen og hans hustru i Marstal, Mikkeline Olsen.
Foredraget fortæller om hvad det barske livet på havet indebar, med storme, havarier, pirater, sygdom m.m. Mikkelines bekymringer, afsavn, børn der ikke så deres far i flere år.

17. marts
New Zealand rundt i camper og på cykel
V/ Nikolaj Andersen og Lisbeth Grønne, Solrød Strand
“At rejse er at leve”, sagde vores berømte digter H.C. Andersen. Det var også den følelse Nikolaj og Lisbeth havde på deres næste 3 måneder lange tur gennem det fantastiske, naturskønne og unikke New Zealand. I denne rej­se­for­tæl­ling med dertil relevante billeder, vil Nikolaj og Lisbeth gerne dele deres oplevelser med os.

24. marts
Birthe Rosenfeldt og Åsen teater
V/ Birthe Rosenfeldt, Jerslev
Hvordan kan man finde på at slå sig ned på Herrens Mark i Vendsyssel? Åsen Teater ligger på landet med udsigt til Jyske Ås. Birthe Rosenfeldt driver sammen med Lars Olsen Åsen Teater og Institut for Folkeligt Teater. Hvem er hun, denne Birthe, der lever, bor og arbejder, hvor vinden hyler og sneen lægger sig først, når vinteren kommer? Hvor kommer hun fra? Hvad har hun oplevet? Hvad har hun med i kufferten?

31. marts
På rejse med H. C. Andersen
V/ Torben Brix, Frederikshavn
H. C. Andersen rejste gennem hele sit liv og elskede det. Vi følger ham gennem specielt hans første rejse i 1833, hvor han rejste ned gennem Europa til Italien. Han fik i Rom inspirationen til sin første store roman ”Improvisatoren”. Hans dagbøger fra rejsen er fyldt af næsten journalistiske iagttagelser og det er let at følge hans spor gennem ”Den evige Stad”.
Foredraget vil være i ord og billeder fyldt med minder om den berejste ver­dens­be­rømt­hed.

7. april
Lønstrups visesanger og rug­brød­sjour­na­li­sten
V/ journalist Hasse Boe, Hjørring
Inger Lauritzen med kælenavnet ”Lønstrups viseborgmester” døde som 92-årig i 2019. Men den berømte fiskerkones ry som ægte, ærlig og autentisk visesanger lever videre i hendes 36 sange udgivet på plader og cd, i bøger og foredrag. Men Inger Lauritzen levede også som fiskerkonen, der begyndte at komponere sange i angst for hendes mands liv på havet.
I 2009 lavede Hasse Boe syv tv-dokumentarer med Inger Lauritzen og Lønstrupkoret produceret af Gistrup Film til Folkekirken.

Kursusdetaljer

Fælleshuset Niels Bohrs Plads, Niels Bohrs Plads 10, 9700 Brønderslev
Mandag, 09:00 - 11:45
60 lektioner, 10 mødegange
Mandag 27. januar, 2025
Hold nr.: 0825111001

1.050 kr./person

21 ledige pladserTilmeld kursus

Underviser

Rita Cassøe

1.050 kr./person

Tilmeld kursus