Fotografering - basis

Har du et spejlrefleks- eller systemkamera liggende i skuffen, som bare venter på at blive brugt, men måske virker det en smule uoverskueligt at få styr på alle de tekniske detaljer? Ingen grund til panik! Du har allerede en god start – du kan tænde kameraet og skifte objektiver, så det er jo en sejr i sig selv. Lad os nu tage skridtet videre og udforske den magiske verden af manuelle indstillinger.

Teori på en sjov måde

At tage billeder i manuel tilstand er lidt som at være dirigent for dit eget fotounivers. Du styrer showet! Men før vi kaster os ud i det store koncertnummer, skal vi lige lære et par grundlæggende noder – ISO, lukkertid og blænde. Det er disse tre elementer, der spiller sammen og bestemmer, hvordan dit billede bliver.

ISO – din kameras lysfølsomhed
Forestil dig ISO som kameraets evne til at "se" i mørket. Jo højere tal, jo mere lysfølsom bliver sensoren. Men pas på! Skruer du ISO’en for højt op, kan du risikere, at dit billede får en grynet effekt, som om du tog det gennem en dårligt afstøvet rude. Start med lav ISO i dagslys, og hæv den gradvist, hvis du bevæger dig ind i dunkle kroge.

Lukkertid – kameraets blinkeøvelse
Lukkertiden er den tid, hvor kameraet "kigger" på verden. Tænk på det som et blink. En hurtig lukkertid (som 1/1000 sekund) er fantastisk til at fange action – som når børnene løber rundt eller katten laver akrobatiske spring. En langsommere lukkertid (som 1/30 sekund) kan give smukke slørede effekter i billeder af vandfald eller natlige lys. Bare husk, at en langsom lukkertid kræver, at du holder kameraet stille, eller endnu bedre – bruger et stativ, så du undgår ufrivillige rystelser.

Blænde – kameraets solbriller
Blænden kontrollerer, hvor meget lys, der slipper ind gennem objektivet, og den påvirker også dyb­de­skarp­he­den – altså hvor meget af billedet, der er i fokus. En stor blændeåbning (lavt f-tal som f/1.8) slipper masser af lys ind og giver dig en flot sløret baggrund, som er super til portrætter. En lille blændeåbning (højt f-tal som f/16) får mere af scenen i fokus – perfekt til land­skabs­bil­le­der.

Samspillet – magisk trio
ISO, lukkertid og blænde er det, der kaldes "eks­po­ne­rings­tre­kan­ten". De arbejder sammen, og det handler om at finde balancen, så du får præcis det billede, du vil have. Lidt som at styre volumen, bas og diskant på din yndlingssang – når de er i harmoni, lyder (eller ser) det helt rigtigt.
Så nu er du klædt på til at begive dig ud på dit fotografiske eventyr! Tag kameraet ud af skuffen, indstil det på manuel, og begynd at eksperimentere. Det er kun ved at prøve, at du bliver mester!

Tag dit kamera under armen og gør dig klar til en dag fyldt med læring og kreative øjeblikke!

✅ Husk at medbringe:
📷 Dit eget kamera
📖 In­struk­tions­bog (hvis du har en)
🔋 Opladt batteri (+ evt. ekstra, så du ikke løber tør midt i et godt motiv!)
🔍 Ekstra objektiver, hvis du har nogen liggende

Vi runder dagen af med en fotosession, hvor du kan afprøve dine nye færdigheder og knipse løs!

☕   Vi sørger for kaffe og the – du tager din egen kop med!
🥪 Husk også mad og drikke, da der ikke er mulighed for køb på skolen.

Vil du have flere fototips? Følg AOF Fotokursus på Facebook for inspiration, tricks og gode råd! 📷

.

Kursusdetaljer

Kildegården, Oplysningens Hus, Kildegården 5B, 4000 Roskilde
Lørdag, 09:00 - 13:25
5 lektioner, 1 mødegang
Lørdag 12. april, 2025
Hold nr.: 7025105004

415 kr./person

8 ledige pladserTilmeld kursus

Underviser

Carsten Madsen

Samme kursus på andre tidspunkter

415 kr./person

Tilmeld kursus