Senioruniversitetet i Horsens

Program - Forår 2025

Se­ni­o­ru­ni­ver­si­te­tet består af syv forelæsninger til en samlet pris af kr. 495. Kaffe/te er inkl.
Er du i tvivl om noget, er du velkommen til at kontakte AOF Aftenskolen på 86 81 21 00.

Fo­re­læs­nin­ger­ne:

21. januar 2025 kl. 15:00 - 17:00

Det Etiske Råd og dilemmaer i sund­heds­væ­se­net
v. Knud Kristensen, cand. scient. pol., medlem af etisk råd

Der indledes med en introduktion til Det Etiske Råd og en gennemgang af hvordan Det Etiske Råd arbejder, bl.a. illustreret med rådets arbejde med abort, foster­di­ag­nostik, sur­ro­gat­mo­der­skab og organdonation.
Derefter vil foredraget handle om rådets arbejde med udtalelsen om aktiv dødshjælp (eller dødshjælp, som rådet kalder det). Her vil det handle om både arbejdet med udtalelsen og de etiske argumenter, der kan fremføres både for og imod legalisering af dødshjælp i Danmark.
Også den efterfølgende politiske debat og regeringens nedsættelse af “Udvalget for en mere værdig død”, vil blive inddraget.
Der vil undervejs være mulighed for at stille spørgsmål og komme med kommentarer.

4. februar  2025 kl. 15:00 - 17:00

Trækfuglenes gåder
v. Preben Clausen, seniorforsker, cand. scient., Institut for Ecoscience, Aarhus Universitet

I 1899 opfandt Fugle-Mortensen fra Viborg den systematiske mærkning af fugle med graverede metalringe som metode. Siden da er der opfundet mere avancerede metoder, hvor fugle nu til dags mærkes med far­ve­ring­mær­ker, følges med lysloggere eller spores med radiosendere, der kommunikerer med forskerne via VHF, satellitter eller mobilmaster. Præcisionen af sporingerne er forbedret, fordi stadigt flere radiosendere bruger GPS til stedfæstelse. Varigheden af sporingerne og antal datapunkter er også stærkt forøget, fordi radioernes batterier vedligeholdes af solceller.
Foredraget giver et indblik fra de første, skelsættende resultater, Fugle-Mortensen selv nåede at beskrive, til nutidens sporinger af fugle, der gennemfører træk på tusinder af kilometer over land eller åbent hav mellem arktiske yngleområder på den nordlige halvkugle til over­vin­trings­om­rå­der syd for Ækvator. Foredraget afsluttes med et indblik i den forståelse vi nu har om, hvordan fuglene navigerer.

18. februar  2025 kl. 15:00 - 17:00

Grønland - krig, klima og rigsfællesskab
Martin Breum, journalist og forfatter

Tag med til Grønland! Krigen i Ukraine har øget spændingen i Nordatlanten, og Grønland har igen har fået central strategisk betydning for USA og Europa. Der forventes langt mere af det danske forsvar, og samtidig kræver Grønland stærkere indflydelse. Nye visioner for forholdet til Danmark trænger sig på, og regeringen i København er presset. Samtidig rammes Grønland af voldsomme kli­ma­for­an­drin­ger. Martin Breum, tidligere tv-vært på DR2s Deadline, hører til de skarpeste iagttagere af udviklingen i Arktis. I et foredrag rigt på billeder bringer han sidste nyt og lægger op til debat.

4. marts 2025 kl. 15:00 - 17:00

Global sex
– hvad sexarbejderen ved om kærlighed og kapitalisme«
v. Sine Plambeck, mi­gra­tions­for­sker ved Dansk Institut for Internationale Studier

Med et afsæt i bogen ”Global sex” vil der bl.a. berettes om udvalgte kvinders personlige, kraftfulde og intime historier, som sammenvæves til en analyse af større globale strukturer, migration og køn. Vi hører om sexarbejdernes handlekraft, viljestyrke, mod og længsel efter det gode liv.
Vi får indsigt i en underverden, som vi ellers sjældent får adgang til, en fortælling om spejlingen af en verden i forandring.


18. marts 2025 kl. 15:00 - 17:00

Forsvarets største trussel kommer indefra
v. Peter Ernstved Rasmussen, chefredaktør på OLFI og vært på ”Frontlinjen” på Radio4

I efteråret 2024 udkom bogen ”Forsvarsløs – når den største trussel kommer indefra” af journalist Peter Ernstved Rasmussen om Forsvarets mangeårige deroute. Krigen i Ukraine har for alvor udstillet, hvordan det danske forsvar er slidt ned og ikke råder over det nødvendige personel, materiel, våben, ammunition og udrustning. Der er små 200 mia. kr. på vej til Forsvaret over de kommende 10 år, men pengene kommer med forsinkelse, og i mellemtiden skal både Hæren, Søværnet og Flyvevåbnet spare omkring 500 mio. kr. til sammen. Peter Ernstved Rasmussen kalder udviklingen ren ”Ebberød Bank” og fortæller i foredraget, hvordan det er gået så galt. Den bagvedliggende årsag til Forsvarets miserable tilstand handler om magt, kultur, besparelser og et velopdragent officerskorps, som ikke sagde fra, da det skulle.

1. april 2025 kl. 15:00 - 17:00

Myrer
v. Joachim Offenberg, seniorforsker, Institut for Ecoscience – Terrestisk Økologi

Hør om myrernes forunderlige levevis og organisering i samfund med dronninger, slaver og statskup. Myrerne har tilmed "opfundet" tele­kom­mu­ni­ka­tion, landbrugsdrift og aktive solfangere. Og myrerne har tilpasset sig ekstreme forhold – f.eks. i kolonier under vand og i toppen af trækroner. Hør også om forskernes nyeste succes med at bruge myrer i ska­de­dyrs­be­kæm­pel­se og derved erstatte sprøjtemidler – så f.eks. æble- og mangoplantager kan drives økologisk.
Foredraget tager udgangspunkt i Tænkepausen "Myrer" fra Aarhus Uni­ver­si­tets­for­lag


22. april 2025 kl. 15:00 - 17:00

Selma Lagerlöf - Løft blikket for tilværelsens mirakel”
v. Anne Knudsen, forfatter og Psykolog

I 1909 fik Selma Lagerlöf, som den første kvinde, Nobelprisen i Litteratur.
Selma Lagerlöf havde på det tidspunkt skrevet det store episke værk Jerusalem, læsebogen om Nils Holgersson, som rejser gennem Sverige på ryggen af Morten Gase, og Kristus­le­gen­der med fortællingen om, hvordan den lille rødhals fik sine røde halsfjer.
Der fortælles om opvæksten i Värmland i Sverige, om kristentro og om Selma Lagerlöfs sikre tro på, at hun skulle blive en verdensberømt forfatter og hendes kamp for at gøre det til virkelighed.
Selma Lagerlöf engagerede sig i socialt arbejde og i kampen for kvinders stemmeret og levede sit liv sammen med kvinder i over­ens­stem­mel­se med den, hun var.

Kursusdetaljer

Bygholm Landbrugsskole, Hattingvej 49, 8700 Horsens
Tirsdag, 15:00 - 17:00
17,5 lektioner, 7 mødegange
Tirsdag 21. januar, 2025
Hold nr.: 3825111001

495 kr./person

250 ledige pladserTilmeld kursus

Underviser

Flere Forskellige Undervisere

495 kr./person

Tilmeld kursus