Højskoleformiddage - Bramming
Onsdag 22/1
Jørn Buch
Sovs og frikadeller
Hvad er egentlig “danskhed”? I en tid, hvor mange søger svar på, hvad der gør danskerne unikke, inviterer dette foredrag dig til en dybere refleksion over dansk identitet. Er danskhed kun brun sovs og frikadeller, eller ligger der noget langt dybere bag? Med spændende perspektiver og overraskende indsigter udfordrer foredraget de gængse forestillinger og viser, at det danske fællesskab rummer meget mere end de typiske symboler.
Kom og få nye vinkler på, hvad der binder danskerne sammen – og hvordan vi måske i virkeligheden skiller os ud fra resten af verden.
Onsdag 29/1
Asbjørn S Bruun
Peter Freuchen
Skiene har krydset slædesporene til Mylius-Erichsen, Mikkelsen, Rasmussen og selvfølgelig Peter Freuchen. I Øst- og Vestgrønland, i Thule, i Danmarksfjorden og i Alaska på vej mod Nome, 100 år efter Den 5. Thule Ekspedition.
Med spændt træ, en meter sne under fodsålerne og ryggen vendt mod syd, kæmper jeg mig frem i det arktiske, over is, tundra og bjerge til kanten af verdenen og på sporet af det store Peter. Slædesporene giver genlyd fra de gamle polarfarere, ekkoet fra deres fysiske anstrengelser, hænger her stadig.
Kom med på et polareventyr i verdens vildeste vildmark og hør om ekspeditionslivet i 1924 og 2024.
Onsdag 5/2
Jørgen Glerup
Da jeg var lille
Kom og oplev en stemningsfuld formiddag fuld af erindringer fra dengang, verden var i opbrud, og landet var i ro. Det var tiden, hvor hunden Laika kredsede om jorden, frøken Hansen underviste i klasselokalet, og mælkemanden Kresten Hjulmand kørte dagens mælk til mejeriet. Det var også dengang, Apollo 11 landede på månen, drengene lod håret gro, og pigtrådsmusikken fyldte radioen. Denne fortælling tager dig tilbage til 50'erne og 60'erne med billeder, viser og sange, der vækker minderne til live – en tidsrejse for alle, der længes efter at genopleve de små, store øjeblikke fra en svunden tid.
Onsdag 19/2
Jazz med 2
John & Bjarne
Historien om to mennesker, der sidder på et værtshus ...Kom med bagom Mogensen og Liller. Anekdoter og et genhør med en af række af de sange som gjorde John Mogensen og Bjarne Liller til folkeeje. Hør blandt andet Så længe jeg lever • Billet mrk. • Sidder på et værtshus • Hun misted den i nat på d’Angleterre • To mennesker på en strand • Fru Madsen • Karl Herman og jeg og mange, mange flere …
Onsdag 26/2
Frederik Strand
Jagten på morderne stopper aldrig
De fleste kriminalsager enten opklares forholdsvis hurtigt eller henlægges som uopklarede. Enkelte sager bliver dog, efter i en periode at være lukket eller henlagt som uopklarede, genåbnet og opklaret. Hvorfor bliver kriminalsager imidlertid genåbnet? Er det tilfældigheder? En ihærdig politiindsats eller nye forbrydelser? Hvad revitaliserer de ”døde” sager og fører dem til deres opklaring – og er en genåbnet sag altid ubetvivleligt opklaret. Frederik Strand er museumsleder på Politimuseet og ph.d. i politihistorie. Han har her dertil skrevet en lang række bøger – herunder ”Jagten på morderne stopper aldrig” om genåbnede kriminalsager.
Onsdag 5/3
Linda Lassen
Sædekorn og soning
Oplev en rørende og dybt menneskelig fortælling om et usædvanligt bånd mellem to kvinder på hver sin side af historien. Foredraget udforsker den gribende relation mellem Anna Lorenzen, dømt for landsforræderi efter Anden Verdenskrig, og fængselspræsten Ruth Vermehren, som blev hendes støttende hånd i en mørk tid. Da Annas dødsdom blev omstødt til livstid, fandt hun hos Ruth en helt særlig støtte, som gav hende mod til at udholde årene i fængslet. Ruth, der blev ordineret som præst i 1948, tjente som fængselspræst i næsten 30 år og formåede at finde medmenneskelighed i selv de sværeste skæbner. Efter sin løsladelse brugte Anna de næste 30 år af sit liv på at hjælpe krigsskadede børn i Tyskland, og hun bevarede kontakten med Ruth indtil Ruths død i 1983. Inspireret af romanen Anna og Ruth – Den nazidømte og fængselspræsten stiller foredraget stærke spørgsmål om ondskab, tilgivelse og soning. Kan venlighed og menneskelig forståelse ændre en persons livsbane? Kom og få indsigt i en livsbekræftende historie, der minder os om medmenneskelighedens kraft, selv under de mørkeste omstændigheder.
Onsdag 12/3
Uwe Lindholdt
Klimaændringer og klimakrise
Klimaændringer er uden tvivl et af de største natur- og miljøproblemer vi har i dag. Forskere har i flere årtier meldt ud, at vi burde passe på global opvarmning og skære ned på udledningen af drivhusgasser, men det har været svært at trænge igennem, for usikkerhed om konsekvenserne af stigende temperaturer har ikke været så synlige. Indtil nu. For nu kan vi mærke den globale opvarmning og se dens virkningersom tørke, oversvømmelser og flere storme. Så nu snakker alle om klima, global opvarmning og CO2. Men hvor stort er problemet? Og kan vi gøre noget ved det? FN forudser bl.a., at verdenshavene stiger, dyrearter uddør, og at kraftige storme og monsunagtig nedbør hyppigere vil ramme bl.a. Danmark. Hvordan vil den globale opvarmning påvirke flora og fauna bl.a. i Danmark og i Arktis? Hvad kan vi som enkeltpersoner og samfund gøre for undgå uønskede klimaændringer? Uwe Lindholdt, som er biolog og kemiker og arbejder i Danmarks Naturfredningsforenings klimanetværk, vil prøve at give svar på disse spørgsmål.
Onsdag 19/3
Kamilla H Bendtsen
Bæveren
I 1999 skete der noget vildt i dansk natur! Efter mere end 2000 års fravær bragte man bæveren tilbage. Først til Klosterheden i Vestjylland, senere til Arresø i Nordsjælland. I dag breder dyrene sig, og flere og flere danskere stifter bekendtskab med bæveren. Dog er bæveren stadig et forholdsvist nyt dyr i Danmark, vi kender den ikke godt endnu.
I dette foredrag kan du blive klogere på Europas største gnaver:
Hvad er bæveren for et dyr? Hvordan lever den? Hvordan påvirker den naturen?
Og hvorfor valgte vi overhovedet at genudsætte dyrene herhjemme?
Hvad sker der i naturen nu, hvor bæveren atter svinger med halen i de danske vandløb.
Foredraget ledsages af en kavalkade af helt unikke billeder fra det danske bæverland i Jylland og på Sjælland.Foredragsholdere er naturfotograf Mikkel Jézéquel og journalist Kamilla Husted Bendtsen.Sammen driver de Alopex Media i Vestjylland. Firmaet beskæftiger sig med naturformidling.
Parret er netop nu aktuel med bogen ”Bæveren i Danmark”, den første danske fagbog om bæveren.
Hvis du kun ønsker at købe en enkelt billet til et foredrag, kan du kontakte os på telefon 70202377 eller via e-mail: aftenskole@aofsydjylland.dk.
Du kan også købe billetten online:
Klik på 'Tilmeld Kursus'.
Vælg antallet af deltagere, og klik på 'Tilmeld Nu' (selvom prisen vises som 850 kr., vil den blive ændret senere).
Udfyld alle oplysninger i det næste trin. Under 'Pris' kan du ændre det til en enkelt billet.
Fortsæt derefter til bekræftelsen.
Husk at skrive en bemærkning med navnet og datoen for det enkeltforedrag, du ønsker at tilmelde dig.
Kursusdetaljer
895 kr./person
Underviser
Kurt Rasmussen
895 kr./person
Tilmeld kursus