Højskoleformiddage - Vejen

Mandag 20/1
Alex Thomsen
Miraklet fra Stalins Gulag

Oplev en stærk fortælling om overlevelse og mod, når Alexander Hans Peter Thomsen deler sine forældres utrolige historie fra 2. verdenskrig og ef­ter­krig­sti­den. Den danske læge Alexander Thomsen og hans lettiske kone Olite Priede blev efter krigen fanget i en brutal virkelighed af russiske fængsler og Gulag-lejre. Midt i fangenskabet, i Gorniak-lejren, blev deres søn Alexander født d. 19. december 1950. Med udgangspunkt i sin fars bog – nu i en ny udgave – vil Alexander Hans Peter Thomsen kaste lys over en vigtig, men ofte glemt del af historien. Kom og hør denne gribende beretning om menneskelig styrke, der bør mindes, så tragedien aldrig gentager sig.

Mandag 27/1
Asbjørn S Bruun
Når frosten bider

Tag med på en fortryllende rejse ind i den nordlige vildmark, hvor stjernevrimlen tændes på him­mel­hvæl­vin­gen, natten og kulden kommer med nådesløs styrke.
Frosten bider og den sætter spor og det er sporene jeg følger. Sporene efter polarforskerne, pelsjægerne, slædekuskene, guldgraverne og eventyrene. Sporene har ført mig og mine ski til alle landene nord for polarcirklen. Med spændt træ og en meter sne under fodsålerne og ryggen vendt mod syd, kæmper jeg mig frem på Iditarod sporet, til bjergene, til tundraen, til Yukonfloden og helt ud til Beringshavet på kanten af verden. Sporet følger den gamle guldgraverrute fra Anchorage til Nome. Jeg står stille på tundraen og lytter. Ørerne fanger mine hjerteslag - dunk, dunk, dunk. Mit eneste selskab er stjernevrimlen, der blinker optimistisk ned til mig. Sådan står jeg alene, uden en lyd. Taknemlig og iskold.

Mandag 3/2
Linda Lassen
Sædekorn og soning

Oplev en rørende og dybt menneskelig fortælling om et usædvanligt bånd mellem to kvinder på hver sin side af historien. Foredraget udforsker den gribende relation mellem Anna Lorenzen, dømt for landsforræderi efter Anden Verdenskrig, og fængsels­præ­sten Ruth Vermehren, som blev hendes støttende hånd i en mørk tid. Da Annas dødsdom blev omstødt til livstid, fandt hun hos Ruth en helt særlig støtte, som gav hende mod til at udholde årene i fængslet. Ruth, der blev ordineret som præst i 1948, tjente som fængselspræst i næsten 30 år og formåede at finde med­men­ne­ske­lig­hed i selv de sværeste skæbner. Efter sin løsladelse brugte Anna de næste 30 år af sit liv på at hjælpe krigsskadede børn i Tyskland, og hun bevarede kontakten med Ruth indtil Ruths død i 1983. Inspireret af romanen Anna og Ruth – Den nazidømte og fængsels­præ­sten stiller foredraget stærke spørgsmål om ondskab, tilgivelse og soning. Kan venlighed og menneskelig forståelse ændre en persons livsbane? Kom og få indsigt i en livs­be­kræf­ten­de historie, der minder os om med­men­ne­ske­lig­he­dens kraft, selv under de mørkeste omstændigheder.


Mandag 7/2
Allan Wien
Islandske sagaer

Tag med ind i sagaernes rå og uforudsigelige verden, hvor ære, hævn og magtkampe hersker. Mød Ravnkel Frøjsgode – en høvding, så urokkelig og stærk, at han aldrig bøjede sig for nogen. Men netop denne styrke førte til hans fald... troede man. For i en overraskende slutning rejser Ravnkel sig endnu stærkere, med mere magt og gods end før. Hvordan gik det til? I dette medrivende foredrag dykker vi ned i det gamle Islands samfund og udforsker de kræfter, der styrede de stolte høvdinge. Sagaerne byder på blodige opgør og umiddelbare handlinger, som når en høvding hugger hovedet af en træl, blot fordi han ”stod så godt for hug.” Oplev, hvordan temperament, sociale normer og uforudsigelige drejninger skabte disse tidløse fortællinger – og gør dem stadig lige fascinerende.

Mandag 24/2
Tommy Heisz
Den spanske syge

Den spanske syge ramte hårdt og ubarmhjertigt og slog omkring 15.000 mennesker ihjel alene i Danmark, da den hærgede for kun 100 år siden. Frygten lurede i alle afkroge af samfundet, og sorgen lå tungt over landet. Gennem øjen­vid­ne­be­ret­nin­ger har Tommy Heisz i bogen Den Spanske Syge dokumenteret, hvordan danskerne reagerede i 1918. I sporvogne og biografsale var frygten fast følgesvend. Ambulancerne kørte i pendulfart til byernes overfyldte hospitaler med nye patienter, blå i huden og rallende af hoste. Og i kapellerne måtte graverne stable kisterne for at få plads til alle de døde.
I 2020 blev Danmark og resten af verden igen ramt af en pandemi i form af Covid19. I sit foredrag sammenligner Tommy Heisz de to pandemier og belyser, hvad vi kan lære af historien.

Mandag 3/3
Jazz med to
John & Bjarne

Historien om to mennesker, der sidder på et værtshus ...Kom med bagom Mogensen og Liller. Anekdoter og et genhør med en af række af de sange som gjorde John Mogensen og Bjarne Liller til folkeeje. Hør blandt andet Så længe jeg lever • Billet mrk. • Sidder på et værtshus • Hun misted den i nat på d’Angleterre • To mennesker på en strand • Fru Madsen • Karl Herman og jeg og mange, mange flere …

Mandag 10/3
Leo Schmidt
Vort vestlige demokrati

Kom med på en fascinerende rejse gennem historien med Sejlbåden Galadriel! I dette foredrag, ledsaget af smukke billeder, træder du ind i en verden af eventyrlige steder og afgørende øjeblikke, som har formet vores kultur og demokrati. Foredraget vækker historien til live og udforsker, hvordan de milepæle, vi besøger, har lagt fundamentet for de demokratiske værdier, vi tager for givet i dag. Med engagerende fortællinger og visuelt fortryllende bag­grunds­bil­le­der bliver du klogere på fortiden, så du bedre kan forstå nutiden – og måske endda få et glimt af fremtiden. Dette foredrag vil inspirere dig til at reflektere over, hvordan vi selv kan forme fremtidens samfund gennem indsigt i historiens spor.

Mandag 17/3
Jimmy Gørtz
Det er bag masken

Kom og hør Jimmys stærke historie om at vokse op i en verden af svigt og vold. Født under svære omstændigheder og opvokset med en voldelig far, lærte Jimmy tidligt at kæmpe for sig selv og sin lillebror.
I dette foredrag deler han sine barske, men inspirerende erfaringer om mod­stands­dyg­tig­hed og om at finde styrke midt i mørket. En opløftende fortælling for alle, der ønsker indblik i, hvordan håb og vilje kan overvinde selv de mest udfordrende livs­be­tin­gel­ser.




Hvis du kun ønsker at købe en enkelt billet til et foredrag, kan du kontakte os på telefon 70202377 eller via e-mail: aftenskole@aofsydjylland.dk.

Du kan også købe billetten online:

Klik på 'Tilmeld Kursus'.
Vælg antallet af deltagere, og klik på 'Tilmeld Nu' (selvom prisen vises som 850 kr., vil den blive ændret senere).
Udfyld alle oplysninger i det næste trin. Under 'Pris' kan du ændre det til en enkelt billet.
Fortsæt derefter til bekræftelsen.
Husk at skrive en bemærkning med navnet og datoen for det enkeltforedrag, du ønsker at tilmelde dig.

Kursusdetaljer

Studie 73, Baungårdsvej 2, 6600 Vejen
Mandag, 10:00 - 12:35
24 lektioner, 8 mødegange
Mandag 20. januar, 2025
Hold nr.: 9025111000

895 kr./person

100 ledige pladserTilmeld kursus

Underviser

Lis Stucke

895 kr./person

Tilmeld kursus